Business is booming.

Проверяват над 10 сигнала срещу Гешев – от умишлено укриване на документи до натиск

0

- Advertisement -

По над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев се работи в момента. При част от тях става дума за действия, които касаят извършване на престъпления, ако бъдат доказани. В някои от сигналите се говори за умишлено укриване на документи. В други – за упражняване на натиск върху наказателни производства. Данните от тези проверки ще бъдат оповестени съвсем скоро.

Това стана ясно от думите на бившия служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Той се надява, че резултатите от тези сигнали ще допълнят исканията за предсрочното освобождаване на Гешев от поста главен прокурор.


„Прекалено дългото задържане в сфера, която е свързана с упражняване на огромни по мащаби власт, създава предпоставки за нелепости. Има много примери – в правосъдното министерство има сигнали за действия или бездействия на господин Гешев. Те се проверяват и към момента и ще бъдат огласени. Става дума за действия още по времето, когато Гешев бе в специализираната прокуратура и продължават по времето му на главен прокурор. Сигналите са над 10. Някои са с чисто процесуални оплаквания за прекомерно забавяне или фактическо спиране на производства. Имаше и доста притеснителни сигнали, които ако се установят като деяния, става дума за сериозни престъпления – укриване на документи, влияние и опити за въздействие върху изхода върху наказателни производства. Изходът от тази работа ще е свързано с допълване на искането за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Очаквам тези сигнали да бъдат проверени и оповестени всеки момент“, посочи Демерджиев.

Той коментира и подадената оставка от Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Вчера тя бе официално депозирана в Народното събрание и дойде ден преди изпълнителната власт да обояви, че се отнема достъпа до класифицирана информация на Цацаров. Ходът дойде и в момент, в който упраавлявщата коалиция готви сериозни реформи в Антикорупционната комисия.

„Редно е когато се подава оставка, да бъдат изложени и мотивите. Още повече, че имаше доста критики в правните среди и обществото за липсата на ефективност в работата на КПКОНПИ. Възможно е след доклада на антикорупционната комисия да бъдат изложени и тези мотиви. Но се надявам да стане ясно какви разноски са платени по загубените дела, какви обезщетения са платени за вреди от страна на комисията“, посочи Демерджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече