Business is booming.

Кирил Петков първи разговаря с премиера на РС Македония Димитър Ковачевски

0

- Advertisement -

На срещата на премиера Кирил Петков и колегата му от Северна Македония Димитър Ковачевски в Скопие на 18 януари ще бъдат обсъдени всички теми от общ интерес – от бизнеса до идентичността. Петков ще е първият чуждестранен държавник, който отива на посещение след избирането на новото правителство.

Преди малко българският министър-председател пристигна в Скопие и беше посрещнат от външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

Ковачевски обяви на срещата си с президента Стево Пендаровски на 17 януари, че основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху темите от областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, сътрудничеството в областта на образованието, иновациите и подкрепата за пътя на евроинтеграция на Скопие, съобщи БГНЕС.

По-рано в понеделник парламентът на Северна Македония одобри новото коалиционно правителство на Димитър Ковачевски. Кабинетът на Социалдемократическия съюз и две по-малки албански партии получи 62 гласа „за” срещу 46 „против”.

Новият премиер обяви, че ще се стреми София и Скопие да върнат доверието помежду си и  да се установи „диалог на ниво, което гледа към бъдещето“. Той обаче подчерта, че позицията на Скопие е ясна – държавата се нарича Република Северна Македония, чиито граждани говорят македонски език и имат отделна идентичност.

Премиерът уточни, че с Петков няма да подписват договор за това как да се работи в областта на икономиката, а посредством работата ще върнат доверието между гражданите.

„Относно историческите въпроси винаги съм твърдял, че те трябва да бъдат част от дебата на историците, а доверието между гражданите трябва да се гради от позициите, които означават по-добър стандарт за тях и как да стигнат до там“, коментира той и допълни, че за правата на малцинствата ще спазват всички решения на всички организации, в които на международно ниво е регулиран въпросът.

На срещата ще бъде обсъдена и възможността за сътрудничеството между бизнес секторите. Стопанските камари на двете държави може да си сътрудничат помежду си.

В същото време премиерът Кирил Петков поздрави Димитър Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер и пожела успех на новото правителство в Скопие.

Той заяви, че позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Според премиера Петков добросъседството може да донесе сериозни позитиви не само за двете държави, но и за целия регион.

В интервю за македонската агенция МИА, разпространено в неделя, Петков подчертава, че Северна Македония ще се очаква „нулева толерантност към дискриминацията на населението с българско самосъзнание и това със сигурност ще трябва да се включи в конституцията им, но въпросът е кой ще е правилният момент.

„Това обаче не се случва с извиване на ръце, не се случва със сила, а с конструктивен разговор, ясно разбиране кои са нещата, от които всички може да спечелим и с компромиси, които са допустими от двете страни“, обясни премиерът.

Междувременно Димитър Ковачевски прие в понеделник министъра по европейските въпроси  и климата на Германия Анна Лирман, ден преди срещата с Кирил Петков.

На срещата той подчерта, че Република Северна Македония, като страна кандидатка за членство в ЕС, вече е сериозно е ангажирана с основните политики на Брюксел, особено в Зелената програма, която беше един от приоритетите на Берлинския процес. Германският министър пък бе категорична, че България и Северна Македония трябва сами да се разберат.

„Двустранните въпроси се решават двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС“, подчерта Лирман.

„Аз съм оптимист по отношение на сигналите от България и Ви желая много успех на утрешните разговори“, обърна се Лирман към Ковачевски, цитиран от Юрактив.бг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече