Business is booming.

Проф. Витанов: Може да се стигне до 10 000 заразени на ден от Омикрон

0

- Advertisement -

”Ще гоним нови рекорди, Апокалипсисът се отлага. Това, което се случва в момента – Омикрон се бори за доминация и приключва третата седмица от борбата. Има още една седмица да се бори, след това ще започне да доминира. Оттам нататък до края на месеца и първата седмица на февруари ще е неговото време. Тогава ще са максималните стойности, свързани с тази вълна”, каза математикът от БАН проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че този вариант се бори да достигне 10 000 заразени на ден.

„Това, че имаме по 5-6 хиляди случая на ден, то е лошо, но от гледна точка на пожара, който върлува – не е лошо, защото по този начин „гори площта“. Така вероятността за рязък и голям скок намалява. Не може да очакваме чудовищни пикове и стойности“, добави проф. Витанов.

Според него може да имаме и над 10 000 новозаразени за денонощие.

„Но няма да има достатъчно „гориво“, за да поддържа високи стойности повече от 2-3 дни. Репродуктивното число ни казва, че 100 човека заразяват 115, имаме разширяване на обхвата на пандемията. Обаче не е в такива размери, че нещата да се влошават силно и бързо. В новия план на правителството за справяне с пандемията основният критерий ще бъде заетостта на интензивните легла. Въпросът е дали болниците могат да се справят с хората, които имат нужда от медицинска помощ… Ако те могат да се справят – защо да налагаме локдаун? Ако максимумът на вълната дойде, а болниците не са препълнени, може да се разминем с локдауна“, подчерта математикът.

Както премиерът Кирил Петков, така и проф. Витанов смята, че „червената лампа“ трябва ни светне при 80% заетост на интензивните легла.

„Дифузно разпространение днес има в цялата страна. То започва да преобладава, когато имаме над 2000 новозаразени на ден. В момента са 5 700. Дифузното разпространение е победило цялата страна. Делта вариантът постепенно отслабва, Омикрон постепенно набира сила. Това се вижда и от статистиката за смъртността. Ако Омикрон беше доминантен, смъртността щеше да е по-ниска с 10-15% на ден“, поясни проф. Николай Витанов.

Той прогнозира затихване през втората половина на февруари.

„Най-лесно е да затворите училищата. Я се опитайте да затворите заведенията – веднага ще скочат едни с мускули, по-големи от моите. И аз не искам локдаун. Никой няма интерес от него“, категоричен е експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече