Business is booming.

Страшна прогноза: Новите случаи на Омикрон може да са по 10 хиляди на ден

0

- Advertisement -

Вероятността новите случаи на COVID-19 у нас да достигнат 10 000 на ден не е малка след навлизането на новия по-заразен вариант „Омикрон“. Това обяви математикът проф. Николай Витанов по bTV.

Според него новите рекордни бройки на новозаразени за ден ще бъдат регистрирани към края на януари (рекордът до момента е 6800 случая).

„Моята система за ранно предупреждение засече „Омикрон“ една седмица преди нова година. Към третата седмица на януари той ще е доминантен. Оттам нататък ще сме във властта на „омикрона“. Още утре ще видите на какво е способен този вирус“, каза Витанов.

Нова прогноза на математика ще има една седмица след Ивановден, която ще покаже какъв точно ще е пикът на заразени с коронавирус в резултат на настъплението на Омикрон.

Витанов напомни, че налагането на локдаун е политическо решение.

„Всичко зависи от това какво е състоянието на армията от здравни специалисти. Ако тази армия е в добро състояние, може да се мине и без локдаун. Ако обаче там има проблем. Дори да си от Харвард няма да имаш избор“, коментира математикът.

Проф. Витанов смята, че в края на предстоящата вълна – вероятно през март, ще има 1 милион заразени у нас.

„Нека на Витанов да му е зле. Нека да спазваме мерките, за да не се случи лошата прогноза. Оптимистичният сценарий е броят на заразените да е под един милион през март“, апелира Витанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече