Business is booming.

НАП ще приема декларации от 10 декември

0

- Advertisement -

Националната агенция по приходите (НАП) ще започне да приема годишните данъчните декларации на гражданите от 10 януари – както по интернет, така и с хартиените формуляри в офисите на агенцията. Крайният срок за деклариране на доходите от миналата година по изключение е 3 май, тъй тази година 30 април се пада в събота.

От 1 до 10 януари НАП ще извършва дейности, свързани  с процесите по годишно приключване за 2021 г. и превключване работата на информационните системи за 2022 г. Заради това някои от електронните услуги няма да са налични, предупредиха от приходната агенция.

Например, плащанията на здравни вноски от граждани в периода 1-10 януари 2022 г. ще могат да се извършват само по банков път или с пощенски запис. Здравноосигурителния статус няма да се актуализира от 1 до 9 януари. Ако в този период се плати по банков път или с пощенски запис, то възстановяването на здравни права става в офис на НАП. Лицата, на които е необходим документ за непрекъснати здравноосигурителни права, могат да получат такъв в офис на НАП. Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 10 януари и тя ще включва всички данни към тази дата. 

Подаването на Декларация образец 7 (за здравно осигуряване за собствена сметка) в периода от 1 – 10 януари 2022 г.  ще може да става чрез електронната услуга с персонален идентификационен код или КЕП, както и на място в офисите на НАП, но подадените данни ще се отразят в системата след 10 януари 2022 г.

Електронната услуга за подаване на уведомления за трудови договори ще бъде достъпна, но резултатите от обработката на подадените данни ще се изпращат от НАП след 10 януари 2022 г. Справочната информация в този период ще е актуална към 02.01.2022 г.  За тези обстоятелства е уведомена  Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Справките-декларации и VIES декларации по ЗДДС ще могат да подават чрез е-услугата на НАП, като информацията ще се отрази в справката за задълженията и плащанията след 10 януари.

Подаване на декларации за облагане с корпоративни данъци чрез електронната услуга ще започне чак на 1 март.
 
Кои още електронни услуги няма да бъдат достъпни до 10 януари 2022 г.: 

  • За посочения период няма да функционира електронната услуга за подаване за заявления за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават на хартиен носител в офиса на НАП по регистрация. 
  • Няма да може да се извършва промяна на имейл и телефон за контакт с НАП през новата електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“
  • Няма да функционира електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ.

В периода на годишно приключване до 10 януари 2022 г. няма да има възможност за издаване на  персонален идентификационен код (ПИК), а само за подаване на заявление. Няма да функционира електронната услуга за потвърждаване на издаден ПИК. В случай на подадено заявление за издаване на ПИК в този период, след 10 януари 2022 г. лицето ще бъде уведомено за получаването му.

  • Няма да има възможност за подаване на заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски, в това число и за допълнително задължително пенсионно осигуряване. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече