Business is booming.

МВР: Прокуратурата отказва да разследва престъпна група от полицейски шефове

0

- Advertisement -

Дирекция „Вътрешна сигурност“ обжалва постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство. Става дума за разследване относно организирана престъпна група от ръководни служители на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) в периода 2018-2020 г., съобщиха от МВР.

По време на разследването миналата година един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание, посочват от пресцентъра на МВР. Според „24 часа“ на този профил отговаря единствено народният представител Христо Терзийски. 

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства с разрешението на Специализирания наказателен съд. Разследването е било одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи – според „24 часа“ Младен Маринов. Уведомени са били ДАНС и Специализираната прокуратура. 

На база подписано споразумение от 2013 г. между министъра на вътрешните работи и главния прокурор, с информация за разследването е разполагала и Върховната касационна прокуратура (ВКП). През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участие на висши ръководни служители от Главна дирекция „Национална полиция“.

Направено е искане за образуване на досъдебно производство, но с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. е направен отказ за такова. Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР обжалва прокурорското постановление пред Специализираната апелативна прокуратура. Според дирекцията прокурорът не е посочил въз основа на кои материали е направил отказа.

Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите, изтъкват от МВР. Според тях, освен това, обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, но до момента в не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях в Дирекция „Вътрешна сигурност“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече