Business is booming.

Кирил Петков взе мандата, обеща кабинет още в понеделник

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев връчи на кандидата на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков мандат за съставяне на правителство. Кандидатът за премиер беше представен от председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Освен двамата на връчването на мандата присъстваха съпредседателят на формацията Асен Василев и номинираната за вицепремиер Калина Константинова.

Кирил Петков получи мандата и веднага го върна на държавния глава, като заяви, че той е изпълнен и се надява още в понеделник да има избрано редовно правителство.

„Върху вас пада отговорността да реформирате управлението, да се справите с корупцията и беззаконието, да изхвърлите задкулисието от държавата, обърна се Радев към Петков. Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни промени още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за законността в България“, предупреди Радев.

Той изрази надежда, че коалиционното управление ще чуе гласът на народа, който иска законност.“Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън са другите основни задачи“, заяви президентът

В началото на седмицата държавният глава поотделно проведе консултации с представители на формациите, представени в 47-ото Народно събрание.

„За мен е чест и огромна отговорност да поема тази папка от вас. Идвайки насам, една гражданка ми каза – Вие ни накарахте да повярваме отново. тази отговорнос я приемаме присърце. Вие започнахне промяната на площада преди месеци , сега е време заедно да свършим работата докрай. Време е след 32 години българският народ да се почувства, че управниците се грижат за него. Време е наш`те млади българи в чужбина да видят България като перспективна локация, перспективно място за завръщане. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, където могат да имат справедлива старост, справедлива пенсия, място за справедливи старини. От тази гледна точка искам да Ви уверя, че ще вкараме всичките си усилия – не само ние, на цялата коалиция – тези надежди и обещания да станат реалност“, каза от своя страна Кирил Петков и върна изпълнения мандат, изразявайки надежда, че предложеното от него правителство ще бъде гласувано в Народното събрание още в понеделник.

След церемонията номинираният за премиер обеща, че малко по-късно през деня до медиите бъдат изпратени данни за министрите в бъдещето правителство, като посочи, че има изненадваща номинация за министър на културата – Атанас Атанасов, председател на читалище. Той потвърди, че Теодора Генчовска ще бъде предложева за министър на външните работи.

Божидар Божанов от ДБ пък е номиниран за министър на електронното управление.

Петков каза, че първите задачи на новото правителство ще бъдат овладяване на цените на тока и засилване на ваксинационната кампания срещу Covid-19. Той потвърди ангажиментите за съдебна рефорфма и по отношение на КПКОНПИ, както и на промени във Висшия съдебен съвет.

„Оттук нататък всеки от коалиционните партньори носи отговорност за направените персонални предложения за позициите в кабинета, но отговорността за свършената работа е обща“, каза още лидерът на „Продължаваме промяната“.

По отношение на конституционните промени той каза, ще се прави анализ и на първо време ще започнат промени, които не изискват промени в Конституцията.

Петков каза още, че се надява да продължи добрата си работа с президента Радев.

За бюджета той коментира, че вероятно ще бъде приет през януари.

След близо месец преговори „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ одобриха коалиционно споразумение, а лидерите на формациите подписаха документа поотделно, но с амбицията за пълен четиригодишен управленски мандат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече