Business is booming.

НАП е осветила 4 млн. лв. от краткосрочно отдаване под наем

0

- Advertisement -

Собственици на имоти са декларирали в НАП над 4 млн. лева доход от краткосрочно отдаване под наем. Това съобщиха от Националната агенция по приходите, като уточниха, че декларираната сума е следствие от проверки на собственици на имоти, които в периода 2015-2019 г. са ги отдавали чрез популярната туристическа платформа Airbnb, но не са декларирали доходите от това. Сумата от 4 млн. лв. е декларирана доброволно и собствениците са платили съответните данъци. 

Темата с облагането на краткосрочното отдаване за туристи на апартаменти и стаи през електронни платформи като Booking, Airbnb, Facebook и др. стана особено актуална с разрастването на този бизнес преди пандемията. Стандартните хотелиери дори обявиха война на тези техни конкуренти и поискаха по-силен контрол. Така в началото на 2020 г. предишното Народно събрание по настояване на НФСБ прие законови поправки, с които приравни този тип обекти с традиционното настаняване в малки хотели с категория една или две звезди, за които се дължи патентен данък.

Собствениците на апартаменти за краткосрочно отдаване под наем може да избират дали да плащат патентен данък, данък върху доходите или корпоративен данък. Те обаче са задължени да се регистрират по ДДС заради спецификата на бизнеса – осъществават обагаеми продажби чрез чуждестранни платформи. Затова тези собственици са задължени всеки месец да подават справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки, припомнят от НАП. Освен това всеки собственик, който отдава жилище под наем за туристи, трябва да се регстрира по БУЛСТАТ, да се регистрира като място за настаняване, както и да прави осигурителни вноски върху доходите от тази дейност. Заради сложното администриране много собственици предпочитат да сключат договори с посреднически фирми, които срещу определена такса на практика отдават жилищата за туристи през електронни платформи.

От приходната агенция уточняват, че чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата – имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисионни за посредническата услуга на платформата. Именно на базата на тази информация са направени проверки на няколко стотин българи, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb.

„Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда“, казва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече