Business is booming.

Спешно заседание на СЗО заради нов вариант на ковид, който не се влияе от ваксини

0

- Advertisement -

Световната здравна организация се събира на извънредно заседания заради новооткрития вариант на коронавируса в Южна Африка и Ботсвана, за който беше съобщено вчера.

Той е с около 32 мутации и учените алармират, че това го прави много опасен. Установено е, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия.

Единствената надежда на учените в момента е огромният брой мутации да „работят“ срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен, съобщава БНР.

Учени от Южна Африка съобщиха, че са открили нов вариант на коронавируса с множество мутации, като местните учени работят, за да разберат потенциалните му последици, предаде Франс прес.

„За съжаление открихме нов вариант, който е причина за безпокойство в Южна Африка“, каза вирусологът Тулио де Оливейра на спешно свикана пресконференция.

Вариантът – наречен B.1.1.529 – има „много необичайна констелация“ от мутации, които са тревожни, защото биха могли да му помогнат да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-предаваем, казаха южноафриканските учени, цитирани от Ройтерс.

Ранните сигнали от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е увеличил в най-населената провинция Гаутенг, където се намира столицата Претория, и може вече да присъства в останалите осем провинции на страната, казаха още те.

Този вариант е открит и в Ботсвана и Хонконг, като случаят с Хонконг е на пътник от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

„Въпреки че данните са ограничени, нашите експерти работят извънредно с всички установени системи за наблюдение, за да разберат новия вариант и какви могат да бъдат потенциалните последици“, се посочва в изявление на Националния институт по заразни болести на Южна Африка.

Южна Африка беше първата страна, в която беше открит Бета варианта на Covid-19 през миналата година.

Бета е един от само четирите Covid варианта, обозначени като „повод за загриженост“ от страна на СЗО, защото има доказателства, че тези варианти са по-заразни и ваксините действат по-малко срещу нея.

В Южна Африка беше открит по-рано тази година и друг вариант – C.1.2, но той така и не измести по-разпространения вариант Делта и все още представлява само малък процент от геномите, секвенирани през последните месеци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече