Business is booming.

Гешев вече не държи монопола кои дела да изпрати на Кьовеши

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев вече няма да има монопол върху решенията кои дела от България да бъдат пратени на европейската прокуратура. Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“ също ще могат да сигнализират ръководената от Лаура Кьовеши институция за образувани в България разследвания, които според тях са от компетентността й.

Така, ако прецени европрокуратурата ще може да иззема разследвания, за да се занимава тя с тях, обяснява Министерството на правосъдието, съобщи Юрактив.бг

След нотификацията европейската прокуратура ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура, обяснява МП. Това се е случило по настояване на самата Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.„Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от националните органи на България“, допълва правосъдното министерство.

МВР и Агенция „Митници“ ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

МП напомня, че и всички граждани имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена тук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече