Business is booming.

Стефан Янев: Мерките вече дават резултат

0

- Advertisement -

Пълният локдаун е икономически неизгоден. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в рубриката „Властта говори! Открито“, излъчвана на живо във фейсбук страницата на Министерски съвет. Според премиера, ако се стигне до пълно затваряне, определени бизнеси може и да не възстановят работата си никога повече. В световен мащаб локдаунът се използва като крайна мярка, подчерта Янев.

„Краткият или дълъг локдаун съзнателно е избран от служебния кабинет като по-лошия вариант. По-мекият вариант е увеличаването на контрола, което помага на хората да се предпазят“, обясни премиерът за въведения у нас зелен сертификат.

„Мерките, които сме предприели в момента, вече дават резултат. В последните дни имаме по-голямо число на оздравелите, отколкото на новозаразените. Нека да бъдем реалисти, а не да се отдаваме на емоции“, посочи още Стефан Янев.

За е-правителство

Т.нар. електронното правителство трябва да бъде един от приоритетите на следващото редовно правителство, заяви премиерът Стефан Янев.

Янев подчерта, че по отношение на дигитализацията в последните три месеца държавата има определи успехи. Много повече услуги вече се предоставят в електронна среда, каза Янев. По думите му държавната агенция „Електронно управление“ поддържа т.нар. частен държавен виртуален облак, който предоставя достатъчен брой електронни услуги.

По думите му все още сме далеч от изискването за т.нар. електронно правителство и усилията трябва да бъдат насочени в тази посока. За 2022 г. могат да бъдат направени много стъпки, тъй като в последните шест месеца ние направихме достатъчно, за да има база за развитие, каза премиерът Янев. Той даде като пример администрацията на Министерския съвет, която вече вътрешно е взаимно свързана, свързана е и с достатъчен брой администрации извън МС.

За бизнеса

Попитан за инвестициите в държавата премиерът Янев съобщи, че над 500 млн.лв. са инвестициите в България през последните шест месеца и реално откритите работни места са над 1500 благодарение на нови инвестиции. Те са предимно в икономически зони извън столицата, включително и в региони с висока безработица, каза Янев. Той каза, че сравнявайки нивото на инвестиции с 2020 г. като кризисна година, няма да се даде най-точната картина. Сравнявайки обаче инвестиционния климат на първите девет месеца от 2021 г. с 2019 г., цифрите са позитивни, те са по-добри отколкото този период на 2019 година, подчерта Янев. Според него обаче трябва да се види тенденцията до края на годината и тогава да се сравнява на годишна база.

Над 180 хил. български граждани запазиха работните си места през последните 6 месеца благодарение на мерките за бизнеса, заяви служебният премиер. Янев подчерта, че социалната сфера и подпомагането на бизнеса са сред приоритетите на правителството, давайки за пример изхарчените над 500 млн. лв. по една от последните мерки.

„От гледна точка на пазара на труда ние стоим много добре. Мерките, които бяха предприети от правителството през последните шест месеца очевидно дават резултат“, смята Стефан Янев. Според него безработицата в България стои на исторически ниски нива, което Янев определи като показател за сравнително добрия бизнес климат у нас.

„Средното нарастване на пенсиите е от порядъка на 23 процента, което е над инфлацията за момента. Има достатъчно основание хората да са спокойни, че ще се справят през настоящия зимен сезон“, каза още Стефан Янев. Той припомни и за увеличената помощ за отопление на 523 лева, която е еднократна и се дава в началото на отоплителния сезон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече