Business is booming.

ДПС години наред ползва безплатно 12 паркоместа в центъра на София

0

- Advertisement -

Законен ли е паркингът пред централата на ДПС на ул. „Братя Миладинови“ в София? Този въпрос бе зададен през март към кмета Йорданка Фандъкова от двама общински съветници от „Демократична България“ – Яна Тодоранова и Методи Лалов. Седем месеца по-късно Фандъкова отговори, че още няма яснота каква е собствеността на тротоара, използван за паркинг – общинска или държавна. Затова е поръчала на кмета на район „Възраждане“, Савина Савова от ГЕРБ, да провери, но и от нея все още нямало отговор.

Адресът на централата на ДПС е бул. „Александър Стамболийски“ 45А, но сградата е на ъгъла с ул. „Братя Миладинови“ и нейният тротоар е обособен като ведомствен паркинг – с червени плочки и премахнати бордюри. Паркоместата са 12. Районът е в платената синя зона, но тя не важи за този тротоар. Паркирането там е забранено за граждани дори в почивните дни. При опити да паркират, охраната на партийната централа се намесвала, че „това е частен паркинг само за коли на ДПС“.

„Сградата (където е ДПС) е частна държавна собственост, а цялата улица „Братя Миладинови“, включително тротоарите, е публична общинска собственост“, посочи общинският съветник Методи Лалов след своя проверка в информационната система „Софкар“. Тя е създадена за вътрешно ползване от администрацията на Столичната община и в нея са вкарани данни от кадастъра за регулационните планове, функциите на сградите, чия е собствеността им и др.

Има безплатен паркинг

Паркирането пред обществена сграда става единствено с договор за служебен абонамент. Цената е 650 лева на месец за едно паркомясто (7800 лева на година). За ползването на 12 места пред централата на ДПС сумата става 93 600 лева на година. От години този източен тротоар на ул. „Блатя Миладинови“ се ползва с тази цел, показва и заснемането на улицата от Google maps през 2012 г. За деветте години от тогава досега за служебен абонамент е трябвало да бъдат платени на Столичната община 842 400 лева.

Няма информация ДПС да заплаща служебен абонамент. А партийните централи нямат право на три безплатни служебни абонамента, давани на държавни и общински институции.

„В този участък на ул. „Братя Миладинови“ не е въведен режим на почасово платено паркиране и не е сключван договор за ползване на „служебен абонамент“ между Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и юридически или физически лица“, обясни Фандъкова в отговор пред Столичния общински съвет в средата на октомври. Обаче още не било изяснено в кадастралната карта дали там има данни за държавна собственост и за реституирана частна собственост, добави тя.

„Когато става въпрос за ДПС и ползване на общинска земя, независимо къде и колко – все има неяснота около собствеността и границите. Тук отново се оказа, че е ничия земя, но на територията на България няма ничия земя“, обобщи Лалов с препратка към парк „Росенец“ на черноморското крайбрежие.

„Никой години наред не е проверил кой и на какво основание ползва пространството, за да паркира на ул. „Братя Миладинови“, но затова пък паркоместата са прилежно разчертани и охранители гонят гражданите, ако решат да ги ползват“, коментира Яна Тодоранова, общински съветник от „Демократична България“. Тя получи уверение от Фандъкова, че съвсем скоро ще има отговор от проверката на кмета на район „Възраждане“ чия е собствеността на терена, ползван за паркинг от ДПС. „Ако е общинска собственост, ще се предприемат мерки“, заяви Фандъкова.

„Дневник“ изпрати на 22 октомври запитване към ръководството на ДПС на какво основание тротоарът пред централата се ползва за паркинг, без да се плаща на общината, но досега не е получен отговор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече