Business is booming.

За бога, братя, ваксинирайте се!

0

- Advertisement -

Общ апел към българските граждани отправиха здравният министър Стойчо Кацаров и всички съсловни организации в здравеопазването. Най-афористично той прозвуча от устата на председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. „За бога, братя, ваксинирайте се!“, призова емоционално той. За да демонстрират единство в апела си, всички се хванаха за ръце и си направиха обща снимка по идея на Кацаров.

„Това е най-тежката от преживените досега вълни. Здравната система се справя до този момент добре, но следващите две седмици ще бъдат критични“, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров, цитиран от Дир.бг. Той призна, че се гордее, че е лекар, като вижда какво правят колегите му.

„Това е национално бедствие, това не е само национална криза. Здравната система не може да се справи сама без участието ни като граждани, колкото и добре да е организирана“, посочи Кацаров. 

„Носете ги тия проклети маски, ограничете контактите си в следващите няколко дни. Проветрявайте, стойте на дистанция и най-важното нещо – ваксинирайте се! Ваксинирането ще ни избави трайно от това бедствие и ще ни позволи да възстановим нормалния си начин на живот. Всички други мерки са само временни. Няма повече време за отлагане. Да, ваксините са ефективни, вижда се. Над 3 милиарда души вече се ваксинираха, ваксините са безопасни“, призова още министърът.

„Страхът се бори със знание“, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. „Тече много дезинформация, но за да изтръгнем хората от този порочен кръг на дезинформация, трябва да им дадем информация“, категорична беше тя и отправи забележки, че ИА по лекарствата не е направила достатъчно, а образователната кампания е позакъсняла. 

„Конспиративната теория да бъде оставена встрани“, призова хората и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той отчете също като най-голяма грешка това, че в медиите са били допуснати хора, които да пропагандират конспирацията под оправданието за предоставяне на всички мнения. „Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременният Галилей“, категоричен беше шефът на Лекарския съюз.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация призова да си признаем грешката – че България се е провалила с ваксинацията.

„Дано не разбират по трудния начин, че нямат ваксинация“, пожела Хасърджиев на неваксинираните още. „Не се колебайте! Няма за кога!. Сега е моментът да си сложим ваксини“, отправи апел той, особено към по-възрастните хора. Той заяви, че е ваксиниран, както и родителите и останалите му близки. „Да не съм идиот да дам на майка си ваксина, която да я увреди! Трети път отиват да се ваксинират и майка ми, и баща ми“, апелира той.

Около 45% от медицинските сестри вече са ваксинирани, стана ясно от данните на съсловната организация. „Пазете се, за да пазим и вас!“, беше пък призивът на председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече