Business is booming.

Д-р Васислав Петров категоричен: Високата смъртност се дължи на късното постъпване в болница

0

- Advertisement -

„136 легла за Covid – 19 сме разкрили, от тях 6 легла са интензивни, към момента са приети 127 човека и имаме 6 свободни легла, от които три са интензивни“, каза пред БНР д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Иван Селимински“ в Сливен.

Д-р Петров работи в Covid отделението от 27 септември, за да помага на колегите си.

В по-малките градове не може да разчитаме на помощ на колеги от други болници, както в София, защото ние в Сливен имаме още само две болници. Това е една частна болница, което също лекува Covid пациенти, а също и филиалът на Военна болница в Сливен, колегите там също работят активно. Така че, че ако не се включат лекарите от доболничната помощ,  няма кой друг да ни помогне. Но това може да стане само доброволно и по желание“, поясни още д-р Петров.

По думите му високата смъртност се дължи най-вероятно, че тя започна още в средата на август.

„Тук големият процент е малцинствено население, което пътува в Европа усилено и донася заразата, а и това население по-рядко търси помощ и идват в по-тежко състояние.

При нас основно смъртността се дължи на възрастни хора, а младите не се пазят и ги заразяват. Но и друго нещо съм анализирал до този момент – постъпват пациенти с Covid и с пневмония, два – три светли дни има и после рязко се влошават. Но това става най-често при пациенти с диабет и наднормено тегло или други допълнителни заболявания. Тези с диабет могат да починат за часове.

И при нас най-често постъпващите са неваксинирани. Само двама ваксинирани са постъпили. А от починалите за септември 43 – ма нито едни не е бил ваксиниран“, разказа още д-р Петров.

Той поясни, че и при тях имат неваксинирани медици. Над 50 на сто са ваксинираните медици и около 11 на сто официално преболедувалите. Тези с антитела нямат сертификат. За тях и за другите сме осигурили три пъти седмично антигенни тестове.

Д- р Петров заяви, че е трябвало да се въведе локдаун по-рано, но политическата обстановка не го е позволила. И няма да го позволи най-вероятно, а точно сега е моментът да се въведе локдаун, заяви д-р Петров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече