Business is booming.

Румен Радев: Борисов саботира ваксинационния процес с лъжливи изказвания

0

- Advertisement -

Зеленият сертификат е, за да избегнем локдауна, обясни президентът след посещение в „Спешна помощ“ и намекна кога държавата ще обяви пълното затваряне – когато свършат интензивните легла за COVID-пациенти.

В същото време заяви, че служебното правителство и институциите се опитват да направят всичко по силите си, за да избегнем пълния локдаун, но подчерта, че това зависи и от съзнанието на хората.

„Това зависи от отговорността на всички нас. Ако се стигне до изчерпване на тези реанимационни легла, какво да правим? Да оставим хората да измират ли?“, отговори с въпрос Радев на питането дали и кога ще има локдаун.

„Усилията на институциите са никой да не се затваря, ние за това се борим. Затова е целта на тези сертификати – да дадат свобода, икономическа, социална, културна, но това е изборът на всеки един да реши“, каза още президентът, цитиран от Дир.бг.

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че пречи на мотивацията за ваксиниране сред българските граждани. „Г-н Борисов да даде отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи и манипулативни изказвания, със своите изказвания за изтекъл срок на годност“, настоя президентът, след като посети базата на „Спешна помощ“ в София. Той призна, че в координационния център е видял на таблото да свети навсякъде червената лампа – тоест, че в болниците вече няма реанимационни легла.

„И това, което вече се измориха лекарите да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун на локдаун е ваксинацията. За момента няма друга по-надеждна защита“, апелира президентът. Той не се съгласи, че служебното правителство е закъсняло с мерките. „Не се е чакало досега, правителството има ясен план от лятото и върви по него“, каза Румен Радев.

Президентът призна индиректно, че ЦИК е отказала среща с него, но подчерта, че винаги е готов да се срещне с ръководството й, както прави обичайно преди избори. Радев обясни, че според Конституцията това не е нарушение на предизборните правила от президент и вицепрезидент, които се кандидатират за нов мандат.

„Аз мисля, че президентската институция се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес. Записано е в Конституцията, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват. Видяхте, че преди дни имахме най-сериозните хакерски атаки изобщо. Има много моменти и всички институции трябва да бъдат ангажирани с това. Хората не трябва да се разколебават да ходят на избори“, коментира държавният глава.

Вчера стана ясно, че ЦИК е отказала да присъства на среща, организирана от администрацията на президента с различни институции по актуални въпроси за предстоящите на 14 ноември избори.

„Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите“, коментира секретарят на Комисията Севинч Солакова, цитирана от БНР. Нейната позиция бе споделена и от члена на ЦИК Георги Баханов. „Считам, че не е коректно и нормално да се провежда такава среща в президентството и то по покана на президента, който, пак казвам, е и кандидат за президент“.

По време на изявлението си пред медиите пред „Спешна помощ“ Румен Радев похвали и екипите, участвали в ликвидирането на кризата със заседналия кораб „Вера Су“ край Камен бряг на 36-ия ден.

„Искам да поздравя всички хора, които работиха денонощно при едно тежко наследство и крайно неблагоприятни условия, за да спасят нашето Черно море от екокастастрофа. Неслучайно, когато започна тази криза, аз казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой“, коментира Румен Радев.

Според него тези хора са направили и невъзможното „в една абсолютно разкапана система и техника на „Морска администрация“, за да успеят, да създадат организация, да стегнат техниката, да се мобилизират. И те успяха да го направят и да се освободят от вредния товар. Искам да ги поздравя“, каза Радев пред медиите.

Президентът използва метафората и за резултата от изборите, когато, по думите му, „трябва да се освободим от вредния товар“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече