Business is booming.

Цветозар Томов: Най-много заявления за гласуване зад граница има във Великобритания и Турция

0

- Advertisement -

Броят на секциите в чужбина за изборите на 14 ноември вероятно ще бъде между 750 и 800. Прогнозата е на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, предаде БНР. 

Рекорден брой- над 600 са разкритите секции, в които на предходни избори са гласували повече от 100 избиратели. Заявления за гласуване зад граница се подават до 19-ти октомври.

Сега най-много са заявленията от Великобритания и Турция. Там се очаква секциите да са над 100, в Испания и САЩ да са по около 54, в Германия поради наложените ограничения ще са 40. Дали обаче служебно разкритите секции в Гърция, в които през юли гласуваха българските летовници, ще ги има и сега, ще се преценява допълнително, обясни Цветозар Томов като даде пример с Никити, където през юли са гласували 1400 българи:

„На доста гръцки острови също сме обявили вече секции. Ще видим. Ако няма никакъв интерес към тях в навечерието на изборите и ако Външно министерство ни информира за това обстоятелство и поиска да не ги разкриваме, тогава Комисията ще обсъди конкретния казус“.

Когато листите на партиите и коалициите, регистрирани в районните комисии бъдат проверени от Централната комисия, ще стане ясно дали Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ има двойно гражданство. Така отговори на въпрос другия говорител Росица Матева: „Като резултат от проверката се установи, че има и друго, освен българско гражданство, биват заличени такива кандидати от листите, но дали Кирил Петков има и друго гражданство, освен българско, ще установим тогава, когато бъде регистрирана листата и извършим проверка“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече