Business is booming.

Рекорден трафик отчетен по време на хакерска атака срещу онлайн преброяването

0

- Advertisement -

Трафик, равен на целия влизащ в България трафик на интернет, е бил отчетен по време на хакерската атака срещу електронното преброяване. Това каза Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“ пред БНР.

Този трафик беше с размерите да запълни целия международен капацитет на България – интернет вход. Атаката е достигнала 250 гигабита в секунда. Това е все едно в едно шише да наливате през тясното гърло много повече вода – знаете, че се получава задръстване„, сподели Красимир Симонски.

Проверките на кибератаката продължават. Красимир Симонски посочи, че изводите насочват и към това, че може би кибератаката е целяла съвсем съзнателно електронното преброяване да бъде блокирано:

Натам водят изводите, абсолютно, това е и заключението. НСИ и цялата ни държава е станала жертва на някакви доста лоши и зли помисли. Тук може да се потърси и къде е мотивацията. Но някой може би е имал интерес да спре това преброяване или да го дискредитира, да го направи по начин, по който да не се постигне ефектът от това преброяване„.

В националната статистика са отчели потенциалните рискове при влизането в системата и запазване сигурността на данните, но не са се замисляли „за достъпа до системата така сериозно„, каза Красимир Симонски. Заради проблема НСИ спря за малко електронното преброяване още на старта му. Срокът за неговото провеждане беше удължен до края на септември.

От днес започва Европейският месец на киберсигурността. Част от събитията и тази година са организирани от Държавната агенция „Електронно управление“.

Кибератаката над „Преброяване 2021“ е била от типа DDoS – атака за отказ на услуга. Тя по никакъв начин не застрашава данните, но претоварва сървърите с трафик и прави атакувания сайт недостъпен. Понякога DDoS се ползва като метод за отвличане на внимание от истинска хакерска атака, целяща извличане или повреда на данни.

DDoS атаките са много популярни, защото са сравнително лесни за изпълнение и могат да се поръчат за малка цена в „тъмната мрежа“. Това е и причината за тяхното нарастване като честота и големина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече