Business is booming.

Ужасни опашки за бензин във Великобритания

0

- Advertisement -

Източник: euractiv.bg

Дълги опашки от превозни средства се извиха пред бензиностанциите във Великобритания в събота (25 септември) заради остър недостиг на шофьори на камиони, които да превозват горивото от рафинериите. Правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина.

В цялата страна шофьорите чакаха на дълги опашки, за да заредят автомобилите си. Редица оператори заявиха, че трябва да затворят някои обекти заради липса на гориво, което предизвика паника сред купувачите.

Правителството на Борис Джонсън и петролните компании казват, че има достатъчно запаси от бензин или дизел и няма причина за тревога, но липсата на шофьори на камиони затруднява транспортирането на гориво от рафинериите до бензиностанциите.

Тъй като търговците на дребно също предупреждават за значителни смущения в доставките им, кабинетът заяви, че търси краткосрочно решение за отстраняване на недостига на шофьори.

„Ние разглеждаме временни мерки, за да избегнем всякакви непосредствени проблеми, но всички мерки, които въвеждаме, ще бъдат много строго ограничени във времето“, заяви говорителка на офиса на „Даунинг Стрийт“.

Виновни са ковид и Брекзит

„Подобно на други страни по света, ние страдаме от временен недостиг на шофьори. Това се дължи на пандемията от ковид.“, обясниха от кабинета.

Асоциацията на британските пътни превозвачи обяви, че Великобритания е изправена пред недостиг от около 100 000 шофьори, в резултат на масово напускане на работници Брекзит и ковид. За около година беше спряло обучението и тестването на водачи.

Вестниците съобщават, че правителството ще допусне до 5000 чуждестранни шофьори във Великобритания с краткосрочни визи. Тази мярка логистичните компании и търговците на дребно изискват от месеци, но правителството преди това изключваше подобна възможност.

Бизнес лидерите и транспортната индустрия приветстваха плана, но има и съмнения дали той ще стигне достатъчно далеч, или дали шофьорите ще дойдат във Великобритания от Европа, където страните също са изправени пред недостиг на работна ръка.

„Ще трябва да видим дали можем да привлечем хора за кратък период от време“, каза Хю Мериман, председател на транспортната комисия на парламента.

Брайън Мадърсън, председател на Асоциацията на търговците на бензин, която представлява независими търговци на горива, заяви, че очаква проблемът да продължи „още дълго“.

„Мисля, че тази ситуация ще се влоши, преди да се подобри“, каза той пред Sky News.

Безпрецедентно търсене

Проблемът излезе на преден план, след като британският петролен гигант „Бритиш петролиъм“  заяви, че трябва да затвори някои от търговските си обекти поради недостиг на шофьори. В същото време Shell и Esso на ExxonMobil също съобщават за проблеми с доставките на бензиностанции.

EG Group, която управлява 341 обекта в цяла Великобритания, заяви в петък, че ще наложи ограничение за покупка на гориво до 30 паунда (35 евро) на клиент поради „безпрецедентното търсене“.

От рано в събота шофьорите започнаха да се редят на опашки пред бензиностанции и някои обекти бързо затвориха, тъй като горивото свърши.

„Веднага след като излезе съобщението, че  може да има недостиг на гориво, хората е разбираемо да реагират.“, коментира Хю Мериман.

Полицията  съобщи за задръствания в цялата страна заради опашките и призова хората да запазят спокойствие в огромните задръствания.

Великобритания, петата по големина икономика в света, също се бори с резкия скок на цените на природния газ, което причини увеличаване на цените на енергията и потенциална криза в снабдяването с храни.

Великобритания обяви, че дългосрочното решение за транспортната индустрия е да бъдат наети повече британски шофьори и те да получат по-добри заплати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече