Business is booming.

Мегаскандал в СОС след недопустимата намеса на Борисов в оставката на Елен Герджиков

0

- Advertisement -

Принудителната оставка на дългогодишния председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков след лично разпореждане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов доведе до бурен скандал на провеждащото се днес заседание на съвета, съобщи в. Сега.

Намесата на Борисов, който разпореди Герджиков да се оттегли, защото не пазел достатъчно имиджа на ГЕРБ, бе разкритикувана много остро от представителите на „Демократична България“, а Борис Бонев от „Спаси София“ призова за оставка на кмета Йорданка Фандъкова. „Вие очевидно не сте кмет на София. Вие сте пионка на Борисов. София има нужда от нов кмет, който няма да слугува на някой простак от Банкя“, коментира Бонев. „Намесата на Борисов в работата на СОС е унизително за гражданите. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на София, което прикрива далаверите на Борисов“, обяви Грети Стефанова от „Демократична България“.

„Очаквахме повече от Бойко Борисов – да поиска оставката не само на Елен Герджиков, но и на Йорданка Фандъкова, за да не чакаме още две години за възможност да решаваме проблемите на София“, коментира и председателят на групата на „БСП за България“ Калоян Паргов.

На този фон мнозинството се опитва да пришпори избора на нов председател като извънредна точка в дневния ред и предлага за поста досегашният председател на бюджетна комисия Георги Георгиев. Георгиев наследи на поста спорната фигура на Орлин Алексиев. Въпреки протестите на опозицията, че точката се внася в нарушение на правилника на СОС, защото не е подкрепена от всички зам.-председатели и заканите тя да бъде обжалвана, мнозинството надделя и днес ще бъде проведен таен вот за избор на нов председател. Не е ясно дали всички съветници ще успеят да се явят за него, защото заседанието е обявено предварително като онлайн и няма яснота всички ли са в София. „Няма да участваме в незаконно процедиран избор“, коментира Борислав Игнатов от „Демократична България-обединение“. Имаме принципна позиция да не подкрепяме решения на мнозинството, включително и кадрови, заяви и Калоян Паргов от БСП. И от ДБ, и от БСП обявиха, че ще обжалват решението за провеждане на избора. 

Конкретен повод за намесата на Борисов даде скандалът около решението за орязване на градския транспорт по 20% от линиите заради финансови проблеми на дружествата. Борисов възнегодува, че Герджиков не се е справил да защити идеята и е оставил съветници от опозицията да си правят имидж на гърба на ГЕРБ. Борисов лично обяви, че е поискал смяната на Герджиков след като самият той подаде оставка без да сочи мотиви. 

„С тази оставка се демонстрира по най-безочливия, циничен, нагъл и безобразен начин пълната зависимост на групата на ГЕРБ от  един банкянски велможа, който в лудостта си поради загубени избори си позволява да се меси в независим орган и да уволнява председателя на общинския съвет. Това е изключително груба намеса, погазване на демократичните принципи и на волята на хората, гласували на Елен Герджиков“, коментира Борис Бонев от „Спаси София“. Той попита какво прави кметът на София и защо втори ден мълчи за отстраняването на втория най-важен човек в управлението на София. „Къде е кметът и защо не коментира погазването на независимостта на Столичния общински съвет. При това се отстранява човек, на който тя много държи. От името на новия председател на СОС ще стане ясно дали цялата операция е в посока кеширане и стратегия аут, или целта е решаване на проблеми, към момента изглежда като стратегия за кеширане“, допълни Бонев. 

Според Грети Стефанова от „Демократична България“ много хора са помислили, че Герджиков е решил да се оттегли наистина по лични причини и са били потресени от обяснението на Борисов. „Много хора помислиха, че това е решение, взето заради многото гафове в управлението на София. Вместо това една тежко корумпирана и останала настрани политическа сянка, нарицателна за тежка зависимост, отново се появи и обяви, че лично е изгонил председателя на втората най-значима институция в София“, коментира Стефанова. Борислав Игнатов, който първо е подкрепил извънредната точка за избор на нов председател в качеството си на зам.-председател, в последствие е оттеглил подписа си именно след намесата на Борисов. „Мислех, че г-н Герджиков наистина е решил сам да поеме по друг път, когато чух това изказване на Борисов, да не го квалифицирам, всички знаете как говори, се втрещих и оттеглих подписа си. В момента предложението за избор на нов председател не е подкрепено от всички зам.-председатели на СОС, както изисква правилникът, тоест такава точка в дневния ред не съществува“, коментира Игнатов. И от групата на БСП, и от „Демократична България“ обявиха, че ще обжалват решението, ако точката за избор на председател бъде прокарана. „Демократична България“ ще предложи свой кандидат за поста.

От групата на ГЕРБ се опитаха с половин уста хем да защитят честта на Герджиков, хем да омаловажат намесата на Борисов. „Оценката на гражданите на София за резултатите от нашата дейност я получаваме неизменно 10 години. Нито един съветник няма повод да се срамува. Това важи и за Елен Герджиков, вярвам, че той ще има успехи в бъдеще“, коментира Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС. Едрева настоява извънредната точка за избор на нов председател на СОС да се гласува, защото „градът не чака и на нас ни е важно изпълнението на програмата на кмета“. 

В свой пост във Фейсбук бившият председател на СОС Елен Герджиков написа, че се оттегля с чувство на облекчение. „Странно нещо е политическата отговорност – за едни е треска’, за други – греда. Отдавна имам намерение да поема моята. Близките ми, а и кметът, знаят това. Но чувството за морален ангажимент към хора, с които съм работил повече от десет години и с които освен грешки, сме направили и немалко добри за София неща, ме караше да изчаквам по-нормална политическа ситуация. Така че, макар да не стана по този начин, вчера подадох оставка с чувство на облекчение. Пожелавам успех на всички, които обичат града ни и работят за него“, написа Елен Герджиков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече