Business is booming.

Ангел Кунчев: Учебната година няма да започне радостно

0

- Advertisement -

Реалните измерения на връхлитащата ни нова вълна се очертават все по-ясно. Днес за пръв път главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри какви са новите случаи на COVID-19. 93.8% от всички новозаразени през седмицата 17-23 август са неимунизирани. От 131 починали, само четирима имат някакво имунизационно покритие. При имунизираните до тежко протичане на инфекцията се стига само при случаи на друго сериозно хронично заболяване или много напреднала възраст, обясни пред Нова тв доц. Кунчев.

Шест от последните епидемични взривове в Бургас, където вълната е най-напреднала, са в социални домове, призна още главният здравен инспектор. „Докога ще търпим персонала, който има възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразява хората, настанени там и те да умират“, възмути се Кунчев. Именно сред работещите в социални домове най-често в чужбина бе наложена задължителна ваксинация, защото от това зависи живота на поверените в ръцете им възрастни хора. В България обаче дори стимулите за ваксинирани се приемат като дискриминация и насилие над неваксинираните.

Ситуацията в страната все още е много различна – така Кунчев обясни защо все още не предлага мерки на национално ниво. В Бургас например има 400 карантинирани, които са летовници чужденци. Във Велико Търново и Търговище, където ситуацията също е в червено, основният начин на пренасяне на инфекцията са гастарбайтери от Западна Европа, които организират големи семейни тържества. Това са местата, където става най-интензивно предаването на заразата.

Кунчев намекна и че учебната година у нас няма да започне радостно. Учениците в Ню Йорк ще започнат нормално учебната година, защото 100% от учителите са ваксинирани, изтъкна той. У нас нивото на ваксинация сред учителите е 20-30%. Това нищожно ниво на имунизация води до огромно напрежение в момента – учителите се страхуват от зараза, родителите са против децата да платят цената на антиваксърските настроения. Очертава се обаче да стане точно така – вече е ясно, че мерките към учениците ще бъдат затегнати до краен предел, като дори най-малките ще трябва да стоят по цял ден с маски.

„Няма какво да го мислим – каквото си надробим, това ще сърбаме“, философски заключи Кунчев. Той напомни, че имаме две оръжия – ваксинация и мерки. Очевидно е, че ние няма да достигнем значимо ниво на ваксинация, затова остават мерките. Тях обаче вече никой не ги спазва. „Заради ваксините ни наричат медицински фашисти. За мерките се казва, че са дискриминация и насилие над личността. Съответно резултатът е ясен“, коментира главният здравен инспектор. „Обществото не е готово да приеме реалността. У нас започват да се търсят теории, оправдаващи едно или друго“, допълни той.

Както стана и при предишните вълни, Кунчев спусна нов праг за въвеждане на национални ограничения – когато цялата страна достигне нивата от Бургас, които в момента са около 300 нови случая на 100 000 души. „Тези ограничения обаче трябва веднага да бъдат обвързани с икономически мерки за помощ“, коментира той. Кунчев смята, че новата вълна ще е по-лека откъм тежки случаи, но не и откъм бройки, тъй като делта вариантът е многократно по-заразен. Той имаше и една добра новина – тук-таме получилите първа доза надхвърлят значително очакващите втора, т.е. има заряд от нови хора, които се ваксинират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече