Business is booming.

Бившият шеф на разузнаването за побоя над протестиращи: Страхотно безобразие!

0

- Advertisement -

„Има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО. Не съм сигурен, че промените в службата ще се случат. Има три проекта на трите партии на протеста. Този на „Има такъв народ“ е най-качествен. Аз не вярвам, че технологично е възможно да бъде направена тази промяна, защото не давам повече от две седмици живот на този парламент“. Така бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров коментира предложените промени пред Нова телевизия.

По думите му е абсолютно логично да се намали кръгът от охраняваните от НСО лица.

„Личи известно заяждане, дори в мотивите на законопроекта. През годините този списък нарасна неимоверно много. По-важното е, че имаме служба мастодонт, която е пряк наследник на комунистическите традиции. Такива служби в Европа няма. В България така наречените ВИП персони гледат на охраната като част от престижния образ“, посочи Гяуров, като допълни, че заплахите през годините се броят на пръсти.

Според него в момента има триализъм в режимите на охрана.

„С промените в Закона за МВР от миналата година се създаде една нова дирекция, която обедини „Жандармерията“, „Борба с терора“ и други, на която се даде възможност да охранява недефиниран кръг лица по наредба на вътрешния министър“, каза още Гяуров.

С това, че ще се премахнат от списъка министрите, членовете на президентската администрация и кмета на София Гяуров смята, че няма да се решат кой знае какви проблеми и няма да се спестят много пари.

За полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести той каза: „Безобразие. Страхотно безобразие. Твърдя, че може да се говори за наличие на данни за престъпление от страна на полицейските служители. Може би има данни за средни телесни повреди“.

Като „спотайване и укриване на истината“ той определи реакцията на правоохранителните органи след случилото се на протестите.

„Полицията има право да използва специални средства и сила, докато сломи съпротива или преустанови нападение срещу себе си. Оттам нататък няма право да пипне задържания с пръст. Това да биеш вързан човек е…“, заключи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече