Business is booming.

Кирил Петков: Миналия петък получих потвърждение, че не съм канадски гражданин

0

- Advertisement -

„Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.“, се казва в изявление на министър Кирил Петков, разпространено до медиите.

„Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани“, добавя още Петков.

Точно преди седмица ГЕРБ внесоха искане до Конституционния съд, а малко по-късно той образува дело, свързано с двойното гражданство на министър Петков. В искането си те настояват да се установи дали има нарушаване на Конституцията на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Самият Кирил Петков няколко пъти заяви, че е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър, но не знае дали процедурата е приключила и няма документ за това.

От изявлението на Петков не е ясно към датата на издаването на президентския указ за служебното правителство дали все още е бил канадски гражданин. Именно това е казусът, по който трябва да се произнесе Конституционният съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече