Business is booming.

Румен Радев към партиите: Призовавам ви да си свършите работата

0

- Advertisement -

За да не бъдат кризите, пред които е изправена България, на гърба на гражданите, за пореден път ви призовавам да си свършите работата, заяви президентът Радев по време на втория цикъл консултации за съставяне на кабинет.

Кризите, пред които е изправена България, повишават още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Затова е изключително важно да се отнасяме още по-отговорно към възможностите за диалог, компромиси и консенсус, така че да успеем да съставим редовно правителство в рамките на това Народно събрание. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на консултации с първата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание.

„Това очакват българските граждани“

Срещата с представители на „Има такъв народ“ е част от втория цикъл консултации, които президентът провежда в рамките на процедурата за съставяне на правителство. До този нов цикъл консултации се стигна, след като първият мандат за правителство беше приключен неуспешно от „Има такъв народ“, а втората политическа сила ГЕРБ обяви, че при получаването на мандата за кабинет ще го върне веднага. Шанс за кабинет има с третия мандат, като президентът ще прецени на коя партия да го връчи.

В рамките на втория цикъл консултации Румен Радев разговаря днес с представители на трите най-големи парламентарни групи – на „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и „Коалиция за България“. В сряда консултациите продължават с ДПС, „Демократична България“и „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

БСП е готова да приеме третия управленски мандат, ако президентът реши да го връчи на партията, декларира в началото на консултациите при президента лидерката на левицата Корнелия Нинова. Ако бъде натоварена със задачата да води разговори за управление, БСП ще действа „конструктивно и мъдро“ и ще търси общите пресечни точки с другите парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС, добави Нинова.

В съобщение, разпространено от пресслужбата на президенството, се цитират думите на Радев, че всички възможности за съставяне на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание трябва да бъдат използвани, тъй като именно това очакват българските граждани. „Явно това ще бъде обект на трудни диалози и труден консенсус, но аз все пак ви окуражавам да опитате“, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че парламентът трябва да поеме отговорност и независимо от изхода от преговорите за съставяне на правителство да актуализира бюджета и да заеме ясна позиция по Плана за възстановяване.

На срещата си с президента представителите на „Има такъв народ“ заявиха, че страната действително е изправена пред поредица от кризи и че голяма част от въпросите могат да се решат в парламента, независимо дали бързо ще бъде съставено правителство или не. От ИТН подчертаха, че вече са направили безуспешен опит да съставят правителство и затова оттук нататък другите пет партии в парламента, които разполагат общо със 175 депутати, следва да носят отговорност за сформиране на управляващо мнозинство.

„Проява на отговорност“

Държавният глава повтори призива си за актуализация на бюджета и на срещата си с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. По думите на Радев независимо дали ще има редовен или служебен кабинет, предизвикателствата пред страната изискват актуализация на бюджета, неотложна законодателна дейност и позиция на народните представители по Плана за възстановяване. Актуализацията на бюджета би била проява на отговорност и възможност следващото правителство, редовно или служебно, да управлява кризите, така че те да не бъдат на гърба на гражданите, посочи президентът и добави: „Затова за пореден път ви призовавам вие като представители на българския парламент да си свършите работата и да дадете гаранции, че ще има такава актуализация“.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС потвърдиха заявеното намерение да не реализират втория проучвателен мандат и заявиха, че не бива актуализацията на бюджета и какъвто и да е друг акт на Народното събрание да са обвързани с връчването на мандати и съответната процедура по съставянето на правителство.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече