Business is booming.

Асен Василев предупреди: Без актуализиране на бюджета, няма пари за заплати и 60/40

0

- Advertisement -

Приходната част в бюджета се движи изключително добре, заяви служебният министър на финансите Асен Василев. По думите му този резултат се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост.

„В следствие на това очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева – допълнителни приходи над заложените в закона за държавния бюджет за 2021-a“, каза Василев. Той подчерта, че такъв е очакваният резултат при прогнозирана тежка COVID криза, ако такава няма приходите над заложените ще бъдат над 2 млрд. лева.

Същевременно разходите по Консолидираната фискална програма са 24 млрд. 641 млн. лв., което е 46,9% от годишните разчети. Това формира излишък от 118,2 млн. лв. през първото 6-месечие на годината. „Предварителните данни за юли показват, че този излишък ще нарасне значително до над 700 млн. лв.“, заяви Василев.

Защо се налага актуализация?

„В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната. Ние даже и да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим и да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени – пенсии, за подкрепа на бизнеса или здравеопазване“, обясни Асен Василев.

В актуализацията е заложена възможност на правителство да похарчи допълнителните приходи с увеличени разходни тавани, подчерта министърът, цитиран от БТА.

Очакванията на министъра са до края на октомври с наличните средства да се покрият разходите за избори, но да няма средства по мярката „60 на 40“. За здравеопазване пари могат да се намерят след активиране на буфера в бюджета, но тогава министерствата, като МВР и МТСП ще останат без заплати и издръжка, без финансиране ще остане и строежът на АМ „Хемус“ стана още ясно от изказването на министъра на финансите. 

„За социални мерки са нужни 535 млн.лева – за актуализация на пенсиите от първи октомври плюс допълващи средства за всички социални програми – личен асистент, подпомагане на родители на деца за 14 години, подпомагане за отопление, други 430 млн. лева са нужни за бизнеса, 113 млн. лева – за избори, и 335 млн. лева за здраве. Тези пари ги има, те са събрани или ще се съберат до края на годината, но без санкции на НС не можем да ги насочи към тези пера“, подчерта финансовият министър.

В сегашния бюджет за ковид мерки са заложени общо 1,196 млрд. лева, за пенсии – 318 млн. лева, 300 млн.лева – за мярката „60 на 40“, 112 млн. лева – за избори, но за допълнителни средства за медиците няма заложени пари в бюджета, а те са в неговия буфер, който е на стойност 398 млн.лева, каза още министърът.

До момента допълнително, извън заложените в бюджета, за ковид кризата и за избори са изхарчени 1,094 млрд. лева: 522 млн. лева – за 50 лева добавка на пенсиите, 278 млн.лева за мярката „60 на 40“, 36 млн. лева – за избори, и 258 млн. лева – допълнително за здравеопазване. При предвидени 1,196 млрд. лева за ковид и здраве са похарчени 2,390 млрд. лева, изброи министърът на финансите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече