Business is booming.

Доклад: БНТ е дала най-много ефирно време на ГЕРБ по време на предизборната кампания

0

- Advertisement -

„Репортери без граници“ призовават политическите сили в новия български парламент да извършат дълбоки, системни реформи за укрепване на независимостта на обществените медии, след като Българската национална телевизия (БНТ) наруши законовото си задължение да предоставя безпристрастно отразяване на кампанията за моменталната снимка парламентарни избори, проведени на 11 юли, съобщи Фрогнюз.

Според доклада за изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), БНТ не изпълни задълженията си като обществена телевизия, като предостави повече ефирно време на ГЕРБ, управляващата партия в България до миналия април, отчитат от „Репортери без граници“.

„По БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички участници в изборите получиха общо 28 минути, които до голяма степен бяха съсредоточени върху ГЕРБ (17 минути), главно с положителен тон“, се казва в доклада на ОССЕ.

Неуспехът на БНТ да спазва неутралитет и равенство в представянето на конкуриращите се политически партии беше още по-нагъл, защото малко след парламентарните избори, проведени на 4 април, тогава правителството на премиера Бойко Борисов отпусна еквивалента на допълнителни 10 милиона евро на телевизионния оператор за покриване на натрупаните си дългове. Някои от събеседниците, с които ОССЕ разговаря „възприемат това разпределение като награда за благоприятната редакционна политика“, се отбелязва в доклада.

Пристрастието на БНТ предизвика сблъсък между министъра на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, политически назначен, който е бил програмен директор в крайнодясната политическа партия на телевизионния канал „Атака“. Минеков призова за оставката на Кошлуков с мотива, че БНТ е нарушила закона, като е подкрепила ГЕРБ и като държавно образувание е заплашила националната сигурност.

След това, на 28 юни, Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии (CEM), регулатор на медиите, като заяви, че се е оказала безсилна да направи нещо по отношение на медийните пристрастия преди изборите. „Личните атаки не успяват да създадат атмосфера, насърчаваща търсенето на отговори на въпроси, които обществото очаква“, каза тя.

Липсата на независимост от страна на БНТ се усложнява от неоправданите откази за разширяване на работните контакти и уволненията или принудителното напускане на десетки служители при Кошлуков. От юни бившите журналисти на БНТ, включително Искра Ангелова, чийто договор беше прекратен през 2019 г., настояваха за оставката на всички членове на СЕМ и за промяна в правилата за подбор на медийния регулатор, така че да включва хора без политически връзки, които са признати за своите професионалисти способности.

„Ние подкрепяме тези журналисти в усилията им да постигнат реформа на тази обществена телевизия, която заслужава внимание от властите“, каза Павол Шалай, ръководител на бюрото на Европейския съюз и Балканите на „Репортери без граници“. „Време е парламентът, избран на последните избори, най-накрая да проведе задълбочени, системни реформи, за да се справи с липсата на независимост на обществения оператор. Ние също така призоваваме законодателите да вземат предвид предложенията, направени от „Репортери без граници“ преди изборите, с цел да изкоренят свободата на пресата от задънената улица, която е достигнала в България, която е с най-ниското класиране от всяка страна от ЕС в нашия Индекс за свобода на печата.“

Сред многото си препоръки през март „Репортери без граници“ заяви, че независимостта на обществените медии трябва да бъде подсилена чрез гарантиране на тяхната финансова независимост и по-голяма прозрачност на разходите и промяна на процедурата и критериите за избор на техните ръководители, за да се гарантира, че те са медийни специалисти без политически връзки.

В доклада за върховенството на закона, публикуван на 20 юли, Европейската комисия стигна до същия извод като „Репортери без граници“ по отношение на свободата на печата в България и критикува властите на страната за липсата на отговор на предложенията на „Репортери без граници“.

България е на 112-о място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“ за 2021 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече