Business is booming.

Димитър Луджев: Борисов има антиобществена биография с принадлежност към един ченгеджийски и мутренски кръг, който съсипа страната

0

- Advertisement -

”Добър знак са започналите разговори на ”Има такъв народ” с другите парламентарни партии (без ГЕРБ – б.р.)”. Това каза пред БНР историкът и политик проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Димитър Попов и министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.

Той определи като „доста нелепа реакция“ представянето на проектокабинет от Слави Трифонов, без да са обявени окончателните резултати от проведените на 11 юли предсрочни парламентарни избори:

„В ИТН явно вече са проумели, че връщането към парламентарните процедури на преговори, търсенето на някакво рамково споразумение по приоритетите и задачите на бъдещото управление, търсенето на разумен компромис с възможните партньори и създаването на една неформална коалиция за подкрепа, е единственият начин да си осигурят едно стабилно управление“. 

Според Луджев при тази конфигурация в 46-ото Народно събрание няма друг вариант, освен сформиране на неформално парламентарно мнозинство, в което да са протестните формации и среди от БСП, които приемат да подкрепят приоритетите на бъдещото управление:

„В това няма нищо лошо или странно“.

Проф. Луджев подчерта, че ИТН трябва да разберат, че не те ще бъдат зависими от подкрепата на БСП, а обратно – БСП ще бъде зависима, ако окаже подкрепа, защото всеки опит да се отклонят от постигнатите общи приоритети ще е удар по техния имидж.

Той каза че бъдещото правителство не зависи само от целите, които се поставят пред него, но и от личностите, които ще станат министри в него.

„Слави Трифонов и компания трябва да разберат, че да имаш добро образование и да владееш чужди езици не е достатъчно, за да бъдеш добър управляващ. В световната демократична практика има два други много важни критерия за подбор – единият е професионална кариера, а другият е обществена биография, т.е. какво си правил в полза на обществото“.

По думите на проф. Луджев проблем на Прехода в България е, че често в управлението са се оказвали хора с твърде оскъдни професионални и обществени биографии:

„Да не говорим за случая с Бойко Борисов, който не само няма професионална биография, но има антиобществена биография с принадлежност към един ченгеджийски и мутренски кръг, който съсипа страната“. 

Димитър Луджев посочи служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков като човек с добра професионална и обществена биография и определи като добър вариант оставането му на този пост и в следващото правителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече