Business is booming.

Кирил Петков: Водим преговори с голяма европейска компания за производство на електроавтомобили

0

- Advertisement -

„Държавата като съществуване не разполага със собствени средства. Средствата са на хората и на бизнесите“, подчерта икономическият министър Кирил Петков в Нова тв  и допълни: „Идеята „аз съм държавата и раздавам пари“ е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и данъци, бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се харчи“. Репликата беше към Бойко Борисов, без да бъде споменаван, който 12 години все представяше управлението си сякаш вади парите от личния си джоб.

Ясен Спасов – шефът на мегахолдинга „Държавна консолидационна компания” (ДКК), също прибегнал до позната тактика, за да се спаси от евентуално уволнение. В петък той е излязъл в болничени, подобно на много други държавни ръководители, назначени от бившето правителство, разкри Петков.

„Опитах се да се свържа с него, за да отидем заедно до ВМЗ „Сопот”. Не вдигна телефона. От петък е в болнични”, разказа Петков.

Той даде ДКК като пример за държавна организация, която непрозрачно разпределя огромни средства, събрани от данъкоплатците. „Моята съпруга трябва да прави по 300 торти „Гараш” на месец, за да плати 1200 лв. на държавата. (Съпругата на Петков, която е канадка, държи в София магазин и пекарна за сладкиши.) Тези 1200 лв. се качват в Министерство на финансите и трябва да се използват по най-добрия начин. Когато сме събрали от много малки бизнесчета, от всички работещи българи, 630 млн. лв. за безопасността на язовирите, аз бих очаквал, че всеки лев много прецизно ще се гледа къде се харчи. А в нашия случай какво се случи – даваме ги без никаква поръчка, от ДКК към държавната фирма „Монтажи” 100 процента аванс. Този аванс се дава на едни 6-7 фирми, които извършват тази дейност без обществена поръчка, без конкуреция, без по никакъв начин да сме сигурни, че този язовир, който струва 2 милиона, дали всъщност не струва 1 милион”, обясни икономическият министър.

Сагата с ББР

Той засегна и въпроса за смяната на надзора на Българската банка за развитие (ББР), която самите надзорници двукратно спираха в съда. Петков се закани, че ако те продължат с „неправомерните искове“, той ще заведе, на свой ред, иск срещу тях, както вече беше заявил. Но изрази надежда, че до това няма да се стигне, и новият надзор ще бъде вписан до вторник следващата седмица.

Свободен министър

Петков отрече обвиненията на бившите управляващи от ГЕРБ, че той и другите членове на служебния кабинет изпълняват поръченията на президента Румен Радев, който ги избра. „Ние сме едни свободни министри, които за пръв път имат пълната свобода да затварят кранчетата на кражбите, които са се случвали. Нито един път не ми е казал примерно: Кириле, фокусирай се върху ББР. Аз сам си казах, че това ще е един от първите ми приоритети”, заяви шефът на икономическото ведомство.

Потенциална инвестиция

За финал той се похвали, че в момента държавата води преговори с голяма европейска компания за производство на електроавтомобили. Разговорите са във финална фаза и е възможно до 14 дни да бъде подписан меморандум за изграждане на завод.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече