Business is booming.

Предложение: Неваксинираните да си плащат лечението за ковид

0

- Advertisement -

Неваксинираните да плащат лечението си, ако се разболеят от коронавирус. Такава идея разви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

“Аз съм привърженик на американския модел – хората, които са отказали да се ваксинират, да заплатят за лечението си. Има най-различни варианти за стимулиране на ваксинацията – от раздаване на бира и пица в САЩ, през неплатен отпуск вместо болничен в Москва, до бонуси като например тези, които собственикът на курорта “Албена” предостави на персонала си – по 500 лв. за всеки, който си постави ваксина, разбира се без хората, които са преболедували”, изреди Кунчев.  Според него “когато професията ти е такава, че има риск за хората, с които общуваш, е недопустимо да отказваш ваксина”, смята той.

Едва около 11% от българите са със завършен ваксинационен цикъл. На практика ваксинирането в момента е общодостъпно и хората имат право да изберат с кой продукт да се имунизират. Интересът към ваксинациите обаче е твърде слаб, властва дезинформация, а пациенти разказват, че личните им лекари ги съветват да не бързат да се ваксинират.

По думите на Кунчев ваксините действат по-слабо срещу заразяване с индийския вариант, т.нар. “Делта”, но се справят чудесно по отношение на протичането на болестта и смъртността.

Прогноза за нова вълна

“Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват, като продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и ако се налага, ще наложим мерки”, каза още Кунчев.

Той посочи, че хората от страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър, която действа от 1 юли. Това ограничаване няма да важи за българските граждани.

“Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението”, обясни здравният инспектор.

Зелена, жълта и червена зона

Според действащата вече заповед държавите са разделени на зелена, оранжева и червена зона в зависимост от броя на заболелите и процента на положителните проби. Идващите от зелена зона ще влизат най-лесно – само със сертификат. От оранжевата зона освен представяне на сертификат, избирателно ще бъдат правени тестове на поне 5% от влизащите. Хора от червена зона няма да могат да влизат в страната. Информацията за зоните ще се обновява веднъж седмично.

Очаква се Русия и Великобритания да попаднат в червената зона.

Управлението на пандемията е политическо, не медицинско

България е на 21-во място в ЕС по заболеваемост и на трето място по смъртност от COVID-19. Всеки трети, приет в болница през последната година, е бил с COVID-19. Това сочи докладът за дейностите в отговор на пандемията от коронавирус, свързани със здравното обслужване на населението в периода, разказва “Дневник”. Докладът беше представен на 1 юли от доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

По думите му неблагоприятната позиция на България по отношение на смъртността може да се предотврати с по-добро лечение. За изследвания период средната продължителност на живота намалява с 1,5 година. “Ние сме с 6 години по-малък показател, отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че годините на живот в здраве са по-малко от средните на ЕС, т.е. нашият народ е болен. Това успоредно с нарастващата възраст ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и това е един от основните фактори за голямата смъртност по време на пандемията”, коментира Хинков.

За този период са починали над 166 хиляди души, като 78% от тях са на възраст между 60 и 89 години, това е рисковата група, която е пострадала най-много.

Хинков обърна внимание и на големия брой хоспитализирани – близо 244 хил. души. По думите му 28% от тях са с коронавирус, което прави всеки трети хоспитализиран да е заразен. “Материално-техническата база не е добра, не е довършено оборудването с линейки”, каза Хинков. Всички повиквания за COVID са били обслужени, но пропуск е, че няма връзка между центровете за спешна помощ и болниците.

В изследвания период липсва цялостна концепция за справяне са пандемията и като цяло управлението й е по-скоро политическо, отколкото медицинско, посочи Хинков.

“Изводите, които сме направили, са, че, общо взето, стратегията на правителството е да затваря. Цели болници се затварят, без да се мисли как останалите болни, които не са заразени с COVID, ще влязат да се лекуват. От икономическа гледна точка от решенията не става ясно защо едни сектори са облагодетелствани за сметка на други. Не са предприети съществени мерки за укрепване на болничната база особено през периода на първия локдаун”, посочи той.

По думите му за отчетения период са издадени 125 заповеди, свързани с пандемията. “Изводите ни са, че липсва цялостна концепция за справяне с пандемията”, подчерта Хинков и добави, че мерките са непоследователни и половинчати.

“Те следват една друга политико-популистка целесъобразност и не показват енергията и куража да се отстоява медицинската наука на най-високо правителствено ниво”, каза той. Според него създаденото недоверие във властта в справяне с епидемията сега се отразява на ваксинационния процес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече