Business is booming.

Скандални данни: Трафикът на хора процъфтявал по време на управлението на Борисов

0

- Advertisement -

България остава една от държавите, които са основен източник на трафик на хора в ЕС, пише в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора в света, предаде БГНЕС. Най-често трафикантите експлоатират жени и деца за секстрафик в държавите от Западна Европа, но и вътре в страната: в столицата, курортите и пограничните градове. В мрежите на трафикантите попадат както местни, така и чужди граждани.

Българското правителство не успява да отговори на минималните стандарти в няколко ключови области срещу трафика на хора през последните 5 години, пише в доклада. Този период съвпада с управлението на правителството на Бойко Борисов. Властите са разследвали, задържали и осъждали по-малко трафиканти, което е показател и за работата на прокуратурата и съда. Съдилищата в страната продължават да издават условни присъди за такива престъпления – само 29% от осъдените за трафик на хора са получили по-сериозни наказания. Корупцията в правоприлагането и съдебната система продължава да възпрепятства напредъка в идентифицирането и осъждането на извършителите на трафик на хора и те остават безнаказани.

Правителството на България не изпълнява минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но е от съществено значение полагането на усилия за това. В доклада се казва, че българското правителство демонстрира цялостно увеличение на усилията за борба с трафика на хора в сравнение с предходния отчетен период (който съвпада с предното правителство на Бойко Борисов). Намаляването на трафика се обяснява и с въздействието на пандемията от ковид-19, която е затруднила каналджийството поради засилените гранични проверки във всички държави.

Допълнителните усилия на България включват увеличаване на средствата за децата, настанени в кризисни центрове, финансиране на национална стратегия за борба с трафика на хора и програма и сътрудничество с чужди правителства по няколко информационни програми за спиране на трафика на работници.

Това е 21-ят доклад на Държавния департамент по темата, в който са представени 188 държави.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече