Business is booming.

Фирмата от ГКПП „Капитан Андреево“, която Спецов ревизира: Недоказани твърдения от хора със силно компроментирана репутация

0

- Advertisement -

НАП запорира кешовия оборот на фирмата, собственик на съоръженията за дезинфекция на ГКПП „Капитан Андреево”, станали известни като „златния гьол”. От 4 дни публични изпълнители пристигат на пункта и прибират събраните от преминаващите границата с Турция автомобили, съобщава в. “24 часа”.

Наложени са т.нар. предварителни обезпечителни мерки, които са запориране на целия кешов оборот на фирмата, заяви Росен Бъчваров, говорител на НАП. Това е станало след започнала данъчна ревизия. Тя е в резултат на 10 съставени в началото на месеца актове за установени данъчни нарушения. Те са свързани с неизпълнение на Наредба Н-18, включително фискални устройства, които не са от одобрен тип. Част от касовите апарати не са били свързани с НАП, но часове след проверката на данъчните са били подменени с нови. При проверката били констатирани и несъответствие на касовите наличности с намереното на място и редица други нарушения на законодателството.Предстои издаването на наказателни постановления за съставените актове за нарушенията.

Очаква се ревизията да констатира задължения на фирмата в особено голям размер.

Снимка: „24 часа“

Собственикът на фирмата-изпълнител на държавната поръчка „ПиЕфСи” ЕООД Борислав Карев не скри възмущението си от този акт и излезе с отворено писмо до медиите:

“През 2013 година „ПиЕфСи” ЕООД се яви на конкурс проведен от БАБХ относно избор на изпълнител за профилактичната дезинфекция на моторни превозни средства влизащи в Република България от трети страни в случая от Република Турция, описана в чл.190 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Спазвайки стриктно  предвидените в този договор задължения, дружеството е осигурило всичко необходимо по закон за да  извършва гореописаната дейност, в това число : изградени са  и се поддържат  нужните дезинфекционни площадки и съоражения, нает  и обучен е  необходимия квалифициран персонал вкл. и лица с необходимото ветеринарномедицинско образование,осигурена е  система от  дозатори с необходимия препарат за дезинфекция,монтирано е   видеонаблюдение със специален  софтуеър, чрез който се извършва точната отчетност на преминалите МПС,като всички  регистрационни номера на превозните средства се записват в база данни и позволяват лесна проверка  от страна на БАБХ или други компетентни органи и други”, пише Карев.

Той уточнява, че всички тези ангажименти по договора си с БАБХ дружество е описало в инвестиционна програма, която е неразделна част от него, извършени са също така  и много други допълнителни подобрения.

От момента на подписване на договора с БАБХ от страна на дружеството са предприети всички  действия по  цялостната организация  на непрекъснатото денонощно извършване на въпросната дейност на трите ГКПП с Р.Турция – ГКПП „Капитан Андреево”,ГКПП „Лесово” и ГКПП „Малко Търново”.

Държа да подчертая че при изпълнението на този договор няма разходване на никакви обществени средства,тоест всички събрани пари под формата на държавни такси влизат на сто процента по сметките на МЗХ както е определено в закона,тоест държавата/БАБХ/ не заплаща на фирма „ПиЕфСи” ЕООД никакви средства под никаква форма.

За периода от началната дата на този договор – 12.03.2013, до момента , размера на събраните и внесени от „ПФС” ЕООД в бюджета средства е приблизително  28 000 000 ЕВРО19 000 000 ЛЕВАВ периода преди сключването на нашия договор,когато дейността по дезинфекция се извършваше от служители на БАБХ крайната цена за клиентите се формираше от държавната такса плюс комисионната по ценоразпис на обслужващата банка на съответното ГКПП. Всички разходи и инвестиции по дейността тогава бяха за сметка на държавата.В момента държавната такса постъпва изцяло в бюджета,всички разходи и инвестиции по дейността са за сметка на „ПиЕфСи” ЕООД като същевременно крайната цена за клиентите не се променя от периода преди сключване на договора,тоест в рамките на въпросната банкова комисионна ние заплащаме всички дължими данъци и покриваме разходите по дейността,като реализираме и печалба”, изяснява Карев.

 За да е по ясно за всички тойприла следната таблица като примерна подробна  разбивка :такса дезинфекция на  ЛЕК АВТОМОБИЛПреди началото на договора

                              
Държавна такса   4лв.
Комисионна банка 1лв.
Крайна цена клиент 5лв.

Издръжката на дейността бе изцяло за сметка на държавата

След сключване на договора

Държавна такса   4лв.
Такса Обслужване ПиЕфСи  1лв.
Крайна цена клиент 5лв.
                                                     
                                                      

 Издръжката на дейността е изцяло за сметка на фирмата,държавните такси постъпват изцяло в бюджета. От 1лв. такса обслужване – 16ст. постъпват също в бюджета като ДДС, и след приспадане на разходите остава печалбата на дружеството, върху която също се заплаща 10 % корпоративен данък към държавата.

  
”През  годините на изпълнение на договора многократно сме били проверявани от редица Министри на МЗХ , в това число и от проф. Бозуков  като такъв в  предишния служебен кабинет през 2017г, органите на НАП, Икономическа Полиция, Инспекция по Труда  и всички други компетентни органи,като разполагаме с документите от тези проверки. И към момента такива проверки се извършват ежеседмично и  ежемесечно и никога сериозни нарушения не са намирани,като за нас тези проверки представляват и са доказателство за добрата ни работа през годините”, става ясно от писмото.”Уважаеми Дами и Г-да Журналисти,Уважаеми Медийни Институции,
в последните седмици сме подложени на огромен натиск и яростна атака от страна на редица държавни органи, най-вече от  Национална Агенция за Приходите. При над десет последователни проверки на пунктовете за дезинфекция бяха установени и санкционирани няколко  нередности ,като най-съществената бе, че не сме подменили в срок няколко от старите касови апарати с новите изисквани от НАП,като поради пандемията това е често срещано нарушение при много фирми.


По старите апарати сме се отчитали надлежно и ежемесечно към НАП и органите на агенцията са приели и проверили нашите отчети,като винаги сме заплащали  дължимите данъци стриктно,коректно и в срок.
При настоящата атака ни  бяха съставени множество актове, като такъв ни бе съставен дори и за разминаване между пари в каса и отчет по касов апарат с 3 лева, като имате впредвид че на ден минават стотици МПС и заплащат в различна валута,тоест е съвсем нормално да има такива дребни разлики в процеса на работа.
И до момента освен искане за ревизия на фирмата ние друг документ от НАП нямаме,като на база официално изказаните съмнения от представители на приходната агенция  ни бе изпратена Заповед за прилагане на обезпечителни мерки спрямо фирмата. Без никакви основания ни бяха блокирани банковите сметки и касовите наличности на фирмата,като бе направен брутален ,за щастие неуспешен  опит за изземване на касата на дружеството.

Държа да подчертая, че „ПиЕфСи“ ЕООД няма нито ден закъснение при стриктното плащане на данъците си към Държавата  и дори сега в този труден за нас момент те са платени отново изцяло и в срок.
Всичко това се прави с цел да бъдем принудени да не можем да изпълняваме  ангажиментите си по договора с БАБХ и да бъде намерено основание той да бъде прекратен – типичен пример за опит за изземване на бизнес чрез ползването  на държавата като инструмент за това.

Поради събития като тези в обществото все по често витае думата „национализация” ,която дума изречена през  2021г. в страна членка на ЕС звучи страховито.
Нашето становище е ,че сме и винаги ще съдействаме и помагаме по всякакъв начин на органите при проверките , но няма да приемем под никаква форма недоказани тенденциозни твърдения от хора, чиято репутация  е силно компроментирана и имащи за цел да навредят на отношенията ни с възложителя по договора,а именно БАБХ/МЗХ.
За този безпрецедентен натиск за изземване на бизнес в България от наша страна  сме сезирали всички компетентни органи – прокуратура, съд, международни институции, чужди медии и други НПО,а сега сезираме и Вас , като  заявяваме ,че ще защитим интересите си по най – добрия законов начин и на всяка цена ще търсим персонална съдебна отговорност от лицата които се опитват да изземат бизнеса ни.

При неоснователно и безпричинно разваляне на договора ни от страна на държавата ние ще потърсим правата си  по съдебен ред  и последвалото  съдебно решение ще бъде не само огромен разход / инвестиции и пропуснати ползи за срока на договора / за държавата, но и сериозно петно върху авторитета на  МЗХ!”, уточнява в писмото си Борислав Карев.

Източник: “24 часа”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече