Business is booming.

Бойко Рашков: Някои искат да влязат в политиката дори с цената на престъпление

0

- Advertisement -

Някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората. Това са позорни явления в политическия ни живот. Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира отново темата за изборите и отговори на въпрос за разследването на трансплантациите. 

„Огромно е желанието на някои да влязат във властта, включително с цената на престъпление. Ние ще противодействаме на това”, коментира той по повод изнесените ден по-рано схеми за предизборен натиск върху граждани. Рашков добави, че ежедневно постъпват такива сигнали, дори и до него самия. „Определени политически сили за пореден път се опитват да провеждат „изборна кампания” с натиск върху избиратели. Било то представители на фирми с по-голям брой служители, където поставят зависимост за оставането на работа с това, за кого ще гласуват, или притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел”, каза Рашков. В сряда, след среща на Министерския съвет с областните управители на Бургас и Смолян, вътрешният министър заговори за сериозен натиск върху гласоподаватели. Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е потвърдил пред Рашков, че подобни незаконни действия имало в Родопите. От кои хора или партии обаче не стана ясно, защото тече проверка на полицията. По-рано днес в ефира на „Здравей, България” Сабрутев обави, че държавни служители в Смолянско са използвали служебното си положение, за да притискат избиратели да гласуват за определена партия. Вътрешният министър подчерта, че служебният кабинет ще работи в посока това да не се случва.

Ръководителят на пловдивската дирекция на МВР Йордан Рогачев е излязъл в дълго майчинство, обяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, цитиран от Сега.

Той направи паралел между отпуските на сменените вече шефове на ДАНС и разузнаването и тази на Рогачев. „Няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а сега – в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство“, коментира Рашков. Той обяви, че Рогачев „е излязъл в дълго майчинство.“

По думите на Рашков, как ще приключи това производството, може да каже само разследващият екип. „Временно е назначен друг директор. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото“, смята още Рашков.

Според самия Рогачев като аргумент за отстраняването му е било записано „системно неявяване на работа“.  „Не се възползвам с отпуска си за отглеждане на дете, за да се укривам. Той е наложителен заради здравословен проблем в семейството“, обяви часове по-рано отстраненият от длъжност директор на пловдивската полиция пред Би Ти Ви. Бившият полицейски шеф коментира и акцията на полицията в Трето РУП в Пловдив, като каза, че цялата информация, която е имал е предадена на съответните органи.

Адвокатът на Рогачев пък  определи връчването на дисциплинарното производство на Рогачев като недопустимо, защото са дошли при него като при престъпник с бус на специализираните полицейски сили, ползван за масови безредици.

Производството срещу него ще трае 2 месеца, а отстраненият директор обясни, че отпуската му може да се прекрати във всеки един момент.

„14 от трансплантациите в Правителствена болница са извършени с груби нарушения на закона сочат първоначални данни.“, коментира още Рашков.  Материалите по разследването за незаконни трансплантации на вътрешния министър Бойко Рашков са били изпратени от здравния министър Стойчо Кацаров, добави вътрешният министър и обяви, че с разследването се занимава ГДБОП.

„Първоначалните данни са, че трябва да се идентифицират виновните лица. Разследващите са в контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на лица, които са били донори в нашата страна“, обясни Рашков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече