Business is booming.

Кирил Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

0

- Advertisement -

„631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 язовира у нас. Към днешна дата завършени са само 10”. Това обяви в ефира на „Здравей, България” министърът на икономиката Кирил Петков.

Той разказа подробно какво е установил, когато е посетил част от язовирите у нас. 

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2 млн. и 350 хил. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо – празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”, заяви Петков.

„Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост”, уточни министърът на икономиката.

Усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере как се разходват отпуснатите 630 млн. лв. за ремонта на язовирите в страната среща отпор от Държавната консолидационна компания (ДКК).

Пред Нова тв Петков разказа, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не пожелал среща с министъра, а поискал да получили в писмена форма неговите въпроси, на които също щял да отговори писмено.

„Вчера му писах и питам защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Очаквам да зная това до края на седмицата“, каза Петков.

В понеделник служебният министър на икономиката разкри още два празни водоема край Сливен, чиито приемно-предавателни протоколи за ремонт са готови на 31 декември 2020 г. и парите за тях са платени – 1.9 млн. лв. за единия и 547 хил. лв. за другия. Те обаче не са предадени за стопанисване към държавното предприятие и на практика са безстопансвени. Преди това Петков показа подобен водоем „Пазар дере“ край Ловеч, в чийто ремонт са наляти 2.3 млн. лв. Петков представи и данни за силно завишени цени на материалите и транспорта.

Шефът на „Монтажи“ – дружеството, което трябва да ремонтира над 400 язовира, също не е разговарял още с министър Кирил Петков. Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания на министъра, нито на изпратените SMS-и.

„Монтажи“ има задължение да се отчита на ДКК, но не и на министъра. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс“, посочи Петков.

Той обаче е уверен, че ще успее чрез своята комисия за прозрачност и контрол да направи така, че останалите 390 язовира ще бъдат ремонтирани при нормални цени и условия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече