Business is booming.

Ако не открият черната кутия на изчезналия изтребител до 3 дни, информацията ще бъде унищожена

0

- Advertisement -

Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител МиГ-29 е намирането на черната кутия. Намирането е от значение, тъй като в нея се намира информация, без която трудно ще бъдат анализирани причините, довели до инцидента. Това заяви пред БНТ командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел по време на ученията „Шабла 2021“. Вчера от Министерство на отбраната официално потвърди, че майорът е загинал. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов пък съобщи, че ако до 4 дни черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода. 

По думите на контраадмирал Михайлов става ясно, че операцията ще приключи едва след като бъдат уточнени причините за инцидента.

„От вчера, както беше вече съобщено, ние преминахме в нов тип операция. От операция за търсене и спасяване на изчезнал пилот вече е само операция за търсене на останки от самолета и откриване на черната кутия. Към момента продължават действията по търсенето“, допълни командирът на Военноморските сили.

Кирил Михайлов обясни, че рано тази сутрин във водите са открити два нови контакта, които в момента се изследват дали имат връзка с инцидента. Към операцията са се присъединили и представители на Института по океанология на БАН, които също ще изследват района със специализирана техника. Районът, който трябва да бъде обследван, обаче е изключително голям. Разследването продължава, но контраадмирал Михайлов заяви, че не може да се ангажира с поставянето на конкретни срокове.

„Трудно е да се каже конкретен срок. Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия и сблъсъка на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета“, добави той.

„Към момента разчетите ни за обследване на районите, които са определени, показват, че някъде в следобедния час на съботния ден ще сме покрили първоначално определените райони за търсене. Всичко зависи от това колко останки ще намерим на дъното, колко време ще ни отнеме обследването им, тъй като времето ще е променливо в района“, каза още контраадмирал Михайлов.

Той изрази съболезнованията си на семейството на майор Валентин Терзиев и каза, че и пилотите от авиобаза „Чайка“ са проявили мъжество и са издирвали колегата си и през нощта с два хеликоптера по време на операцията“.

Съпругата на майор Терзиев: Светъл път към небесните висини!

Димитрина Попова – жената на загиналия летец майор Валентин Терзиев, написа сърцераздирателен пост във Фейсбук, след като властите обявиха, че са отрили останки от тялото на пилота.

„Извървя целия път – от мечтата да станеш пилот, през реалността – да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето! Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново – там горе! Обичам те! Ще ми липсваш, но някой все пак трябва да гледа децата ни!“, написа Димитрина в социалната мрежа, добявяйки множество сърца и емотикони с плачещи човечета.

„Господи, Диди… нямам думи! Най -искренни съболезнования от всички ни!Дано намерите сили с децата да се справите с тази трагедия! Мир на душата му!“, коментира тяхна приятелка.

„Сбогом, Приятелю! Лети, лети свободно в небесната ескадрила, Терзо! Твоята усмивка никога няма да угасне в нашите сърца, Вале! Бог да го прости! Диди, искрени съболезнования, бъдете силни! Поклон“, добави Сотир Костов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече