Business is booming.

След Брекзит: Великобритания гони 15 хиляди българи

0

- Advertisement -

258 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания и няма да пострадат от поредните ограничения, които влизат в сила на Острова в резултат на Брекзит. За 15 000 българи обаче властите в Обединеното кралство са издали отказ. Тези хора губят право да пребивават с цел работа и следване в страната, а ако са там в момента, рискуват депортация след 30 юни. Тогава изтича срокът за кандидатстване за статут на уседналост. Това съобщи посланикът ни във Великобритания Марин Райков пред бТВ.

Трудовият пазар на Великобритания е затворен за наши и други европейски граждани. Те имат право на 6 месеца престой в отцепилата се от ЕС държава в рамките на една година, но само за туризъм или посещение при близки. За тези, които искат да останат по-дълго, е необходим статут на уседналост или трудова виза.

Имаме вече случаи на депортация, обсъждахме този въпрос със зам.-председателя на Европейската комисия и очакваме най-малкото да бъде гарантирана консулска защита на тези граждани, т.е. да бъдем предупреждавани, коментира Райков. Той призна, че няма обещания, че ще се прекрати неравното третиране на българските сезонни работници, които сега плащат по-скъпи визи от работниците със същия статут от другите европейски страни.

„Много е трудно да осигурим членове на секционните комисии за 120-130 секции. Трябва да осигурим по петима души на комисия, помещения, при това с интернет. Никак не е лесно. Не е достатъчно да имате 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, коментира Марин Райков по повод споровете за броя на секциите във Великобритания за предстоящите избори. Той даде за пример предложение, което пристигнало в посолството вчера, да се направи секция в каравана. „Много сме щастливи от това, но тази каравана трябва да има всички условия“, заяви Райков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече