Business is booming.

Кантарджиев: До 2-3 дни ще могат да се ваксинират и деца

0

- Advertisement -

До 2-3 дни вече официално с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ ще могат да се ваксинират и деца над 12-годишна възраст. Това съобщи пред bTV директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Вчера излезе решението на комисията към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и е предложено деца, които са над 12-годишна възраст, да могат да бъдат ваксинирани с „Пфйазер“ в момента, в който се смени кратката характеристика на продукта, което ще стане до няколко дни“, посочи професорът.

По думите му защитният ефект на ваксината ще е по-силен при децата, тъй като те поначало имат по-добра имунна система. У нас вкасионационни сертификати ще се издават след поставена една или две дози на ваксина, обясни Кантарджиев.

„Вие говорите за Заповед 384 на нашия здравен министър от края на тази седмица. Заповедта касае издаването на цифров сертификат, който се издава се незавършен цикъл – само една ваксина, за довършен цикъл – за две различни ваксини. Засега се касае само за ваксионационния сертификат и е важно кой го издава. Издава го личният лекар или лекарят, който е извършил последната апликация“, уточни Кантарджиев.

Според него обаче все още недостатъчно българи са се ваксинирали. Кантарджиев призова другите градове да последват примера на София, където ваксини ще се поставят вече и в парковете.

Той предупреди, че опасността не е преминала, а най-сигурният начин да се застраховаме срещу заразата е именно ваксината.

„В момента репродуктивното число е 06, значи, че 10 болни заразяват 6. Това е много хубаво и трябва да продължи“, каза професорът.

Въпреки апела му да се секвинират повече проби, у нас не се правят достатъчно изследвания за намирането на нови щамове, добави той.

По повод факта, че служебният кабинет ще направи проверка на работата на Националния оперативен щаб за последната година и половина, стана ясно през последните дни. Кантарджиев е категоричен, че не се притеснява от това:

„По-образованата част от народа вижда какво щеше да стане с нашата здравна система, ако миналата година април месец имахме по 5000 души болни на ден. Щеше да колабира и народът щеше да си каже: „Абе, тия защо ги оставихме 20 години да си правят каквото си искат с нашето здраве – търговски дружества и какви не други неща“.

Разговорът щеше да е много по-интересен и за жалост щеше да е за сметка на няколко десетки хиляди умрели“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече