Business is booming.

Ревизоро раздал половин милион лв. бонуси на служителите си само през април

0

- Advertisement -

Над 500 000 лева ДМС (Допълнително материално стимулиране) са дадени на дирекция Оперативна програма „Околна среда“ през април, съобщи пред журналисти служебният министър на околната среда и водите Асен Личев при представянето т. нар. „Зелена книга“, която е оценка за състоянието на околната среда за 2019 г., съобщи Дир.бг.

„Днес нещо ме изненада. Въпреки че тук е изтръскана торбата с парите, излизат най-различни документи. Днес излезе един, от който става ясно, че през април министър Емил Димитров е одобрил ДМС на главна дирекция ОПОС в размер над 500 000 лева. Това е ръст от 200 процента, при среден процент на ДМС за администрацията на министерството от 40 на сто. Вероятно, защото ОПОС е отхвърлил 2 задачи, които съставляват дефицита на министерството в размер на 8,5 млн. лв., коментира министърът, като допълни, че темата все още се проучва и на по-късен етап ще изнесат цялата информация.

Относно дефицита в бюджета на МОСВ Личев посочи, че тече проверката, а данните от нея ще бъдат оповестени скоро. По думите му става дума за тонове грешки, натрупани с години от предишни управления. Той съобщи, че има голямо забавяне на документи по различни проекти и планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения.

Министърът е информирал, че вчера е изпратено до Министерския съвет писмо как да се изпълни екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по Плана за развитие, възстановяване и устойчивост. Дали сме и възможно най-кратката процедура, за да не спъваме усилията на правителството, каза Личев.

Екоминистър обяви, че не се е отказал да спира вноса на отпадъци. „Независимо от индикациите за натиск отвън се усеща като миризма, но не физическа. Продължавам подготовката, както съм я замислил в съответствие със Закона за околната среда, Закона за управление на отпадъците и Конституцията на България, Базелската конвенция и Регламента на ЕС за отпадъците“, допълни министърът.

Той е разпореди да се подготви заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС – Турция, Северна Македония и Сърбия, както и транзитът на отпадъци на територията на България. Допуска се изключение на транзита на боклук между Гърция и Румъния, защото те са членки на ЕС.

„Ще се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа“, подчерта служебният министър.От брифинга стана ясно, че има забавени процедури по издаване на комплексни разрешителни. Затова е изготвен и график с приотизиране.

Според екоминистъра първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има – няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание, отбеляза министър Личев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече