Business is booming.

Двама души от Надзорния съвет на ББР уволнени

0

- Advertisement -

Министърът на икономиката Кирил Петков уволни двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, след като те не се явиха на обявената за днес среща-разговор. В нея участие взе само председателят на надзора Стамен Янев. 

Митко Симеонов и Велина Бурска бяха отстранени от поста си „на живо“, тъй като разговорът бе излъчван онлайн на фейсбук страницата на икономическото министерство. „Нямам друг избор, от днес с мое нареждане Митко Симеонов и Велина Бурска са уволнени. След днешна дата за всяко свое действие те ще носят съдебна отговорност. Законът ми го позволява“, заяви министър Петков, цитиран от в. Сега.

От срещата днес се очакваше надзорниците публично да запознаят министъра, който е принципал на държавната банка, какви контролни функции са извършвали, така че да се спазват правилата за кредитиране на малки и средни предприятия. Преди седмица Кирил Петков изнесе имената на 8-те най-големи клиенти на ББР, които са получили близо 1 милиард лева заеми. Почти всички от тях, са свързани с политици и близки до властта бизнесмени.

Министър Петков прибегна до публична среща-разговор, след като стана ясно, че двамата надзорници Симеонов и Бурска, са гласували против предоставянето на поисканата от него информация за раздадените големи кредити от банката.

Освен това двамата надзорници са бойкотирали плащането на такса към БНБ за разглеждане на предложението за тяхната смяна в надзора.

Ето какво написа във Фейсбук бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев: БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна.
Това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. И е аналог на 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването- поставяне на личните интереси над обществените.
 

В Надзорния съвет на ББР остава сегашният председател Стамен Янев, който бе доскорошен заместник-министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов. Изненадващо Янев бе назначен от служебния министър на икономиката за директор на Българската агенция за инвестициите. Той влезе в надзора на банката през август 2020 г.

„През цялото време съм се опитвал да получа информация за големите кредитни експозиции на банката. Не срещнах разбиране от колегите“, обясни Янев на министъра. Той разказа за затруднена комуникация между надзора и Управителния съвет на банката. „Усещах колебания за предоставяне на информацията, обясняваше се, че документацията не е напълно изготвена. Исках на заседанията на Надзорния съвет да присъстват и Управителния съвет и да обясняват всеки кредит“, каза още Янев. Той заяви, че докато е бил председател на надзора, банката не е отпускала големи кредити. От общо 36 заседания за този период, на една трета от тях Янев не е присъствал, защото е бил болен с коронавирус.

Стамен Янев се оплака и от неработещия одитен комитет към ББР. В сряда министър Петков смени тримата му членове в опит да си осигури достъп до информация за банката.

„За съжаление, членовете на Надзорния съвет, по чието време са отпускани тези кредити, и които са сложени там, за да защитават интереса на държавата и на всички нас, не пожелаха да се явят на срещата“, каза министър Петков.

Той обяви имената на хората, които ще предложи на БНБ за нови надзорници. Това са Васил Щомов и Валентин Михов. „Сменяме експертите от Агенцията за приватизация с топексперти, завършили най-добрите университети и работили в редица международни банки“, посочи министър Петков и допълни: „От днес ББР няма да има опериращ надзор и това ще е така, докато БНБ не прецени дали предложените двама нови членове, не са подходящи“.

Служебният министър на икономиката също така е внесъл в БНБ предложение за промяна на устава на ББР, в който се поставя таван на кредитите в размер на 5 млн. лв. „Тази банка е на всеки един данъкоплатец, затова оттук нататък трябва да следим този лимит да не бъде вдигнат“, каза Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече