Business is booming.

България обвинява Беларус във „въздушно пиратство“

0

- Advertisement -

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев заяви, че инцидентът, при който самолет на „Райънер“ принудително беше приземен в Минск, след което беше арестуван беларуски опозиционер, е „въздушно пиратство“, предаде БНР.

Тази сутрин посланикът на Беларус у нас Александър Лукашевич е бил извикан в Министерството на външните работи за разговори по повод инцидента. На самолета не е имало български гражданин:

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което – аз не знам дали ние си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета, се задава и въпросът относно личните данни на пътниците, които са в самолетите“, каза Стоев.По негово указание генералния директор „Двустранни отношения“ в МВнР Василий Такев е извикал на спешна среща в министерството посланика на Беларус у нас Александър Лукашевич. На среща са поискани обяснения от посланика за „безпрецедентния акт на насилствено приземяване“ на гражданския полет на Ryanair на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на опозиционния активист и журналист Роман Протасевич, съобщи българското външно министерство.

Представеното от посланика обяснение не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО, се посочва в съобщението на МВнР.

Действията на беларуските власти са били определени като абсолютно неприемливи и окачествени като „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“.

В рамките на разговора българската страна неколкократно призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич е бил извикан в МВнР от генералния директор „Двустранни отношения“ в министерството Василий Такев по указание на външния министър Светлан Стоев, който днес определи инцидента като „въздушно пиратство“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече