Business is booming.

Румен Радев: Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения

0

- Advertisement -

Днес честваме най-голямото духовно постижение на нашия народ – създаването на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1100 години България бе държавата, която спаси делото на светите братя Кирил и Методий.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като положи цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, със служебния министър-председател Стефан Янев и с министри от служебното правителство.

Държавният глава отбеляза, че започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и от Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през средновековието.

Румен Радев отдаде почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете са създали българската държава на духа, от която и днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.

„Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, добави държавният глава.

От своя страна министър-председателят Стефан Янев заяви, че българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация.

Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете, казва Янев.

По думите му безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването й през вековете.

„Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат“, казва още премиерът.

Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик, допълва той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече