Business is booming.

Атанас Пеканов: Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване и устойчивост

0

- Advertisement -

Основната ни отговорност е да преведем страната през този период на относителна политическа нестабилност и да гарантираме, че важните процеси се случват. Да гарантираме, че политическата нестабилност не се превръща в икономическа, която да повлияе на живота на хората. Затова всякакви проблеми и недобри практики от миналото, които могат да бъдат премахнати, са важни. Имаме задача да действаме почтено и отговорно. Нашата заявка е да върнем държавността“. Това каза пред БНР Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. 

Той изрази недоволство от нивото на амбиция на Плана за възстановяване и устойчивост и посочи, че е заварил процеса в късна фаза. 

„Има доста работа по текущата версия на плана. Работим 24/7, за да го спасим. Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия. Но целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални… Целта ни е да направим средствата да се използват по ефективен технически начин“. 

По думите му бъдещето е в науката и в иновациите и приоритетите са в технологическото развитие и по-доброто му използване. 

„Имам притеснение заради проверките на проектите от миналото, но и притеснение на макроикономическо ниво. Имаме чувството, че евросредствата не ни помагат достатъчно да наваскаме“, допълни Пеканов в предаването „Неделя 150“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече