Business is booming.

Цветан Цветанов: По-добре, че не бяхме част от 45-ия парламент

0

- Advertisement -

Невъзможността на 45-ия парламент да излъчи правителство е криза, каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов. Така той отговори на въпрос на водещия дали това е по-голямата криза, или фактът, че цялата власт сега е в президента Румен Радев. По думите на Цветанов служебният кабинет и ресорните министри нямат възможността да правят реформи и да се увеличават разходите за определени сектори. „Всеки в 45-то НС говореше за актуализация на пенсиите, но за това трябва да има актуализация на бюджета, а това не беше направено“.

Цветан Цветанов сподели как с колеги в страната е коментирано, че е по-добре за Републиканци за България, че не са били част от 45-ия парламент. „Ние искаме да има нормалност и винаги сме заявявали, че трябва да има  прагматично решаване по определени теми“. Това, което  показа последният парламент не е езикът, който трябва да имат българските депутати“, категоричен бе Цветанов. „И аз съм бил понякога остър, но винаги съм знаел границата. Зад всяка една от парламентарните групи стоят определен брой избиратели, които са подкрепили и вярват на тези политици“, каза той.

Според Цветанов 45-ят парламент е бил една платформа за предстоящата предизборна кампания, но не и място където да се решат някакви проблеми. „Дори темата за ревизия на управлението – трябваше да има една или две теми, като „Турски поток“. Как беше направен, как беше реализиран, какви са заемите, с които задлъжнява държавата, дали това ще се отрази на енергийния микс, печели ли нещо държавата. А печалбата е никаква и това трябваше да стане ясно, защото по този начин можеш да покажеш, че искаш да излязат на бял свят неща, които не трябва да се случват и същевременно не блокираш администрацията. Когато изискваш всичките документи от всяко едно ведомство, ти определено ги блокираш да работят. Това е конфронтация но не и целесъобразност и прагматизъм“.

„Протестните партии сега показаха, че не са реалната алтернатива“, заяви Цветан Цветанов.

В момента трябва да има обективност и гарантирано провеждането на честни и прозрачни избори, коментира той. „Видяхме невероятно манипулиране на изборния процес, въпреки че никой не говори по тази тема. Мога да кажа това, което се случи на Републиканци за България – в много от местата, където имахме наши членове, наши съмишленици, резултатите в изборните секции са нула. Това е невъзможно“.

„Според мен има някакъв сценарий, който беше изцяло за дискредитирането на Републиканци за България. Освен това по време на предизборната кампания е имало невъзможност да се говори за политики и да се водят политически дебати. Никой не говореше за актуализация на пенсиите в предизборната кампания толкова сериозно, колкото ние. Никой не говореше за подпомагане на малкия бизнес, ние сме дали решение в програмата си с разширяването на патентния обхват, защото това ще намали административната тежест“, добави председателят на Републиканци за България.

От ГЕРБ паднаха чувствително много гласове, коментира Цветанов резултатите от последния вот. „И нека все пак да знаем – когато държиш властовия ресурс, когато областният управител, понеже бях тази седмица в Монтанско и Видинско, когато областната управа и кабинетът на областния управител стават основната агитационна единица в една предизборна кампания, регионалните инспекторати на образованието, земеделските служби, горските, областните директори на МВР – това са институции и структури, които пряко влияеха върху изборния процес“, каза Цветанов. Той припомни, че не случайно още по време на консултациите при президента Радев, от Републиканци за България заявиха, че трябва да има смени на областните директори на МВР. „Защото ГЕРБ за първи път участва в изборен процес, когато приключва управленски мандат. Аз бях убеден, че ще се случи това, което наблюдавахме“.

Кадровите промени, които се правят във всички високи нива на държавната администрация, ще дадат допълнителна гаранция, за да могат всички партии да бъдат равнопоставени в изборния процес.

„В момента цялата отговорност за предстоящите избори е на служебния кабинет. Така че те трябва да носят тази отговорност, но трябва и да извършат съответните промени“. Цветанов припомни, че когато през 2013 г. е имало предсрочни избори и президентът Плевнелиев е съставил служебен кабинет, са направени смени на областните управители, на полицейски началници, като и смяна на директора на НСБОП.

Цветанов нарече спекулации, които абсолютно не отговарят на истината, твърденията, че вече има свой човек, назначен като зам.-министър на МВР.

На въпрос какво става в ГЕРБ, председателят на ПП „Републиканци за България“ каза, че трябва да се фокусира повече внимание в зам.-председателските места. „Томислав Дончев беше човекът, който най-много работеше за реализирането на „Турски поток“, а Даниел Митов е човекът, който през цялото време винаги е казвал, че „Турски поток“ е вреден за страната и увеличава зависимостта от Русия. Ето две персони, които са диаметрално противоположни като политически действия и решения“.

„Слави Трифонов, винаги с целия си екип, са иронизирали политическата класа. И много е лесно да даваш отстрани оценка, но когато станеш субект, като всички тези политически лица, с които трябва да взимате управленски решения, трябва да демонстрираш вече държавнически профил“, категоричен бе Цветанов, помолен да коментира политическия проект на Трифонов. Цветан Цветанов бе категоричен, че не може да се използват нецензурни думи и квалификации, които обиждат опонента – независимо дали ти харесва или не. „От тази гледна точка българските граждани трябва да направят трезвата си преценка“, каза той и добави: „Хората искаха да гласуват за нещо различно, независимо за кого, но само и само да не са ГЕРБ и Борисов. Това е усещането, което се създаде през последната година и половина с тези протести. В момента смятам, че трябва да има вече по-трезва преценка, но трябва и да се спре мачкането на опонента по начин, в който използваш властовия ресурс“. Цветанов онагледи с пример от Бяла Слатина: „Поинтересувайте се да видите, човекът на ГЕРБ до какво състояние е довел избирателите там – страх, заплахи за уволнение“.  Цветан Цветанов бе категоричен, че Републиканци за България искат всеки да може публично да заявява своето мнение, да можеш да говориш нормално и да не бъде укоримо това, че мислиш различно.

Партията продължава да се изгражда: „За мен в политиката е по-добре да имаш своята идентичност и да бъдеш последователен“, каза Цветанов. Той допълни, че ПП „Републиканци за България“ разчита много на експертите си като Христо Казанджиев, проф. Румен Кънчев, ген. Съби Събев, Стефан Дойкин, д-р Виктор Серафимов, Горан Благоев и др.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече