Business is booming.

Президентът към служебните министри: Предишният кабинет абдикира от отговорност и изцеди хазната, предстоят тежки месеци

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Веднага след това ще се състои церемония по приемственост в изпълнителната власт – в Гранитната зала на Министерския съвет, както и церемонии по предаване на министерските постове в отделните ведомства.

„Служебното правителство ще управлява България, докато бъде съставено редовен кабинет, който, надявам се, да бъде излъчено от следващото 46-о НС след насрочените от мен избори на 11 юли. 45-ят парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен – той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово, пропука се омертата, на която се крепеше компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона, и това ще е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания“, заяви в началото държавният глава.

„Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да проведе честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истината за предишното управление, доколкото е възможно в рамките на 2 месеца. Отиващото си правителство изцеди хазната с неясни проекти и абдикира от отговорност, като не внесе актуализация на бюджета. Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важна за всяко управление. Да въведете ред в справянето с пандемията, да спрете хаоса с ваксините и най-важното – да внесете Плана за възстановяване“, обърна се той към събралия се кабинет.

„Без в никакъв случай да отричате труда на многобройните експерти, ще трябва да съпоставите европейските показатели с отчетеното в момента. Ще трябва да отчетете всички направени предложения по плана, включително от президентската институция, каза Радев и напомни за проектите, представяни на „Дондуков“ 2, сред които спешна медицинска помощ по въздуха, иновативни технологии в енергетиката, прекрасни условия за обучение на децата ни в нови технологии и др.

„Проекти, които предлагат прозрачност и ефективност на управлението, които, за съжаление, бяха неглижирани от предишното управление“, допълни Радев, цитиран от Дир.бг.

По думите му основната мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Според Радев обаче целта му е и да направи първата крачка към укрепването на държавността и да даде увереност на българите, че страната може да се управлява честно и прозрачно.

По думите му в служебния кабинет има демократичното единодействие – хора от левицата, десницата и центъра, политически неутрални, но професионалисти, личности от академичните среди. Според него той доказва онова, което не бе постигнато в 45-ото НС – че е „възможно демократи от различни цветове да надмогнат червените линии помежду си за бъдещето на България“.

„Убеден съм, че бъдещето ни като народ зависи от възможността ни да се обединяваме“, подчерта държавният глава.

След това служебният премиер Стефан Янев произнесе кратко слово. А после министрите се заклеха и си направиха обща снимка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече