Business is booming.

Официално: Ето го служебния кабинет

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава.

С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори. Президентът на няколко път заяви, че предсрочният вот ще бъде на 11 юли.

Държавният глава бе посочил 11 май като най-ранна възможна дата за указ за служебно правителство и каза, че съставът му ще бъде балансиран:

„Служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“.

Това ще бъде 6-ият служебен кабинет в най-новата ни история и втори за президентския мандат на Радев.

Кабинетът:

Министерството на вътрешните работи се поема от Бойко Рашков – бивш директор на Националната следствена служба. Правосъден министър ще бъде Янаки Стоилов от БСП. Министър на отбраната става Георги Панайотов – бившият посланик на България в ООН. Здравното министерство се оглавява от гастроентеролога д-р. Стойчо Кацаров.  Министерството на икономиката в служебното правителство се оглавява от Кирил Петков – икономист. Асен Василев оглавява служебното министерство на финансите. Той беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков. Външен министър в служебното правителство ще е посланикът ни в Дания Светлан СтоевСтела Балтова оглавява министерството на туризма. Тя беше служебен министър на туризма и в правителството на Огнян Герджиков. Земеделското министерство в служебния кабинет се оглавява от Христо Бозуков. Той беше министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков.  Гълъб Донев поема социалното министерство. Той беше министър на труда и социалната политика и в служебното правителство на Огнян Герджиков

Министъра на културата в служебния кабинет ще е проф. Велислав Минеков. Той е един от основните в Отровното трио, но не влезе в парламента и се разграничи от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.  

Министерството на образованието и науката – от проф. Николай Денков. Той също заема поста министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков.
Асен Личев поема околната среда и водите.

Атанас Пеканов – ще е вице по европейските фондов, Виолета Комитова оглавява МРРБ. Георги Тодоров – транспорта. Андрей Живков поема енергетиката. 

Кой е Стефан Янев?

През 1979 г. завършва Техникум по електротехника в Пловдив. От 1979 до 1983 г. учи във Висшето народно военно-артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен. Бил е командир на артилерийски взвод и батарея (1983). Между 1991 и 1993 г. завършва Военната академия в София.

Командир е на реактивен дивизион в четвърти армейски артилерийски полк в Асеновград (1993-1996). Между 1996 и 1998 г. е старши експерт в Управление „Международно сътрудничество“ на Министерство на отбраната. Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия (1998-2000). От 2000 до 2001 г. е старши помощник-началник в Управление „Стратегическо планиране“ на Генералния щаб на българската армия. Между 2001 и 2002 г. е държавен експерт в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. След това до 2004 г. е началник на отдел в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на МО.

Завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ (2004-2005). В периода 2005-2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. От 2007 и 2010 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната. На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал. На 3 май 2010 г. е назначен за директор на дирекция „Отбранителна политика“. От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.

От 2 май 2014 г. бригаден генерал Стефан Янев е началник на Националния военен университет „Васил Левски“. С указ № 144 от 9 юни 2014 г. е освободен от тази длъжност и от военна служба. От 27 януари до 4 май 2017 г. е заместник министър-председател и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, а впоследствие е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече