Business is booming.

Румен Радев за ЦИК: Борисов абдикира от отговорност и предаде ГЕРБ

0

- Advertisement -

„Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса.“ Това заяви президентът Румен Радев в началото на допълнителните консултации за председател на ЦИК в президентството, цитиран от Дир.бг.

Решението на държавния глава идва, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста председател на ЦИК – тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Само ДПС не се обяви против номинацията на Ципов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

Председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че кандидатурата на Ципов е оттеглена по негово желание, защото 24 часа имало лични нападки към него.

„Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров“, подчерта Атанасова.

Тошко Йорданов от ИНТ обвини ГЕРБ, че поставя останалите в „лек абсурд“.

„ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката и демокрацията изисква вие да представите председател на ЦИК“, посочи той и добави: „всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат“.

От БСП бяха категорични, че Ципов е неприемлив кандидат от ГЕРБ.

„За нас е неразбираемо оттеглянето на неговата кандидатура – отчитаме го за саботаж на изборния процес“, заяви представителят на партията и призова ГЕРБ-СДС да понесат отговорност и отново да излъчат кандидат.

„И на предишната среща имаше заявка от ГЕРБ за председателското място, но притеснителни са мотивите, с които се оттегля кандидатурата на Ципов. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му такъв, какъвто е. Всеки може да е несъгласен със закона, но той трябва да се изпълнява. Ние ще се съгласим за каквото и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател“, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

„Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи“, отбеляза Христо Иванов от „Демократична България“.

ГЕРБ ще направи всичко възможно, за да осуети провеждането на честни избори, подчерта Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

„Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти“, заяви Манолова.

Атанасова отговори на колегите си, че не приема доводите им.

„Не приемам доводите на колегите, защото техният лидер дори не се е появил в Народното събрание. Според практиката, най-голямата парламентарна група има и право на председател на Народното събрание. Вие обаче не подкрепихте това предложение. Вашата политическа импотентност не успя да създаде действащ парламент, нито успя да формира правителство. Приемете, че ГЕРБ предлага само членове за състава на ЦИК“, каза Атанасова.

„Разпределението между партиите остава същото. Ако се отказвате от председател, трябва да имате зам.-председател. Не може да се абдикира от отговорност“, обърна се към ГЕРБ президентът Радев.

„Искам да напомня, че само ГЕРБ направи предложение за председател на ЦИК. Всички заявихте, че няма как да го подкрепите. Хаосът е заради вашият Изборен кодекс. Предложете си председател и си подпишете протокола. Ние също ще го подпишем с предложението на Димитър Димитров за зам.-председател на Централната избирателна комисия“, добавиха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов отправи въпрос към администрацията на президента Радев, дали ЦИК може да работи без председател.

„Ние сме правова държава и правилата са ясно записани в Изборния кодекс. Там се посочва, че ЦИК има председател. Дали комисията може да бъде назначена без председател е интересен въпрос. Това означава, че се оставя Комисията да се конституира сама. Кодексът не предвижда такава възможност. Това става само при публичните консултации. Длъжността на конкретния кандидат трябва да е посочена. Назначаване на Комисия без председател не е възможна“, обясни проф. Друмева.

Мая Манолова предложи партиите да се обединят около предложението на Камелия Нейкова на „Има такъв народ“.

От БСП заявиха, че ще подкрепят такава кандидатура. От ДПС заявиха, че цялата процедура е показателна за организирането на едни прозрачни и законни избори.

„Ние нямаме никакъв проблем г-жа Нейкова да бъде председател на новата ЦИК“, добавиха от ДПС.

А от „Има такъв народ“ издигнаха кандидатурата на Камелия Нейкова за председател на комисията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече