Business is booming.

ГЕРБ провали изслушването на земеделец, който изнесе СКАНДАЛНИ данни за рекет, корупция, Мата Хари и кюлчета

0

- Advertisement -

Депутати от ГЕРБ провалиха изслушване на зърнопроизводител, който пред комисията за проверка на злоупотребите при управлението на ГЕРБ започна да свидетелства за схеми, при които кръг около Бойко Борисов чрез институциите преразпределя пазари, диктува цени и използва прокуратурата за заплахи и за разправа с неудобни, съобщи Дневник.

Видеото можете да гледате ТУК.

Бизнесменът, пожелал анонимност, се представи като крупен земевладелец в Северозападна България и разказа, че е бил принуждаван от близки до Борисов, да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си.

Медии разпознаха в анонимния свидетел агробизнесмена Светослав Илчовски, който в началото на тази година обяви, че мести бизнеса си в САЩ. Преди време той беше основен свидетел в процеса срещу бившия депутат от ГЕРБ, а после и от ДПС Димитър Аврамов.

Това беше една от репликите на Илчовски за това как функиционират нещата в държавата през последните години. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта, а „министрите са кукли на конци“.

Той внесъл сигнал до комисията, защото досега всичко било контролирано и нищо нямало да се случи. В сряда в края на деня Илчовски свободно, но често неясно и непълно, разказваше пред депутатите за схеми и заплахи, в които често според него били споменавани „ще те дам на нашите прокурори“.

В писмения сигнал на Илчовски той споменава единият от собствениците на компанията, производител на пилета „Градус“ Иван Ангелов, който поискал от него да реализира фиктивен оборот за фирмата му. Самият Ангелов се представял, твърди Илчовски, като „скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните“. Бизнесменът обясни на депутатите, че от 2014 г. го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми, като натискът се засилвал и това продължило до средата на 2020г. Според описаното в сигнала тогава искали да го продава на двойно по-ниска цена с думите „какъв си ти да не си плащаш в нашата държава“ и той отказал.

В разказа пред депутатите той няколко пъти споменаваше Иван Пилето, който бил приближен на премиера Бойко Борисов и от когото Илчовски знаел много неща. „Управляват ни такива като Иван Пилето във всяка една сфера – продадени и съсипани сфери“, коментира той.

Илчовски показа осведоменост и за произхода на кюлчетата в чекмеджето в спалнята на премиера (снимки за това бяха разпространени анонимно миналото лято като Борисов се разпозна като човекът, спящ на леглото, но отрече съдържанието на чекмеджетата. Версията на Борисов е, че дама, поканена от него, която той описа като „Мата Хари“ е снимала в негово отсъствие и е режисирала съдържанието на чекмеджетата).

Бизнесменът твърди, че кюлчетата са подарявани на Борисов за рожден ден от приближени бизнесмени – единия посочи с прякор, а другия – с малкото му име и бранша, в който работи. Според разказа му премиерът дори създал интрига като направил шеговита забележка към подарилия по-малко кюлче колко голямо е донесъл другият („толкова ли ти се откъсна от сърцето“) и след това първият компенсирал с още няколко кюлчета за подарък.

Според Илчовски жената, направила снимките, била известна плеймейтка. Илчовски твърди, че знае коя е, коментира версия защо е била при премиера, но отказа да назове името й. Според него тя няправила снимките, защото искала да покаже „как се управлява България“. Той твърди, че има и запис за това.

Свидетелстващият пред депутатите мъж каза, че е имал три срещи с премиера Бойко Борисов – по веднъж през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. По думите му те били провеждани в резиденцията край Студена, присъствали по 30-40 души, за да уточняват „искания къде, как, кога и кой“.

„Нарочно плащах пари, губих пари, само и само да мине тяхното време“, каза анонимният свидетел. Той обвини министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, че му звъняла с нареждане да не купува земеделски земи като го заплашила с „наш прокурор“. След като той не се съобразил, срещу него започнало разследване за закана за убийство в Старозагорско, от което обаче нищо не излязло.

Той твърди, че на една от срещите в Студена му е показано видео какво се случва с бизнесмени, които не са се подчинили. От разказа му се разбра, че е виждал два клипа по темата, а от описанието че в едния става дума за насилие в ареста спрямо Миньо Стайков (собственика на „Сис индустрийс“, задържан през есента на 2018г. и пуснат в началото на тази година, заради влошено здравословно състояние). В писмения сигнал, също е описано за клип с „издевателства“ над Стайков.

За другия твърдеше, че става дума за Николай Банев (той и съпругата му бяха задържани също през есента на 2018г.) Илчовски каза, че не познава и двамата.

Според него обаче през последната година някои от най-големите бизнесмени в България се надявали „дано не съм аз следващия“.

Около час след началото на заседанието в залата дойде депутатът от ГЕРБ Маноил Манев и прекъсна изслушването. В продължение на около половин час той протестираше срещу свикването на комисията в 18 ч., за което представителите на ГЕРБ не били уведомени, както и за това, че е нарушен дневният ред. Той подчерта, че за втори път представителите на ГЕРБ не са уведомени за заседание – нещо, което Манолова отрече. По-късно и пред медии тя обясни, че е уведомила представители на ГЕРБ (Десислава Атанасова, Тома Биков, Цвета Караянчева), че заседанието на комисията ще бъде след приключване на пленарното и че те са казали, че няма да присъстват.

По-късно към него се присъединиха и други представители на ГЕРБ, включително председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, която не е неин член. Сред тях бяха бившият вътрешен министър и сега депутат Младен Маринов, зам.-регионалния министър Николай Нанков, но и ММА борецът Станислав Недков – Стъки, който в сряда организира протест срещу Румен Радев и в подкрепа на Борисов.

Дойде и министърът в оставка Аврамова, чието изслушване е било предвидено в дневния ред на заседанието в 15 ч. , отложено заради продължилото по-дълго от очакваното заседание на парламента.

ГЕРБ провали заседание на комисията "Манолова", в което бизнесмен разказваше за рекет и "Мата Хари"

Представителите на ГЕРБ предупредиха, че всеки от хората, чиито имена бяха споменати от бизнесмена, ще потърси правата си в съда – без да е ясно от чие име говорят. Същото заяви и Аврамова: „Този човек не го познавам, не съм му се обаждала по телефона, не съм имала спор за земи, не съм се занимавала със земи в живота си.Аз ще си потърся правата по съдебен ред. Как като депутати можете да допуснете такова нещо?!“ възмути се Аврамова.

След повече от час разправии председателят на комисията Мая Манолова закри заседанието, обявявайки, че на следващото събиране в петък ще бъдат изслушани представители на държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“ и на „Главболгарстрой“ заради строежа на Алепу. Манев й обърна внимание, че представителите на частните дружества не са задължени да се явят.

Така част от твърденията на Илчовски останаха неизяснени и не се разбра дали той имаше какво друго да разкаже. В коментарите си обаче твърдеше, че НАП лесно може да установи част от нещата, а други могат да бъдат проверени от разследващите за около 24 часа.

Манолова обясни още, че част от сигнала на Илчовски ще се гледа в закрита част, защото предоставените документи съдържат според нея „чувствителна информация“. Тя каза, че данните ще бъдат изпратени на служебното правителство, прокуратурата и други органи, които да ги проверят и разследват.

Според нея истеричната реакция на представителите на ГЕРБ показала, че те има от какво да се страхуват и отново призова граждани да изпращат сигнали. Тя каза, че до момента са получени над 75 сигнала от граждани, неправителствени организации и медии. Сред тях са за злоупотреби при разпределянето на средствата по мярката 60/40, за неправомерни назначения, за за фонд „Земеделие“, за изсичане на защитени гори край Варна, за обществени поръчки, за нарушения от кметове и други.

След края на заседанието сигналът на фермера беше публикуван във „Фейсбук“ от депутата от „Демократична България“ Владислав Панев (вижте снимките).

Агробизнесменът Светослав Илчовски преди време беше основен свидетел в процеса срещу бившия депутат от ГЕРБ, а после и от ДПС Димитър Аврамов. Тогава Илчовски се оплака, че Аврамов го е изнудвал и е поискал от него 200 000 лева и право да ползва 3000 декара земеделска земя, а в замяна щял да му уреди административните проблеми. Аврамов първо беше оправдан на първа инстанция от Софийския градски съд, след това Апелативният съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане, а в крайна сметка заради промените в законодателството през 2019 година делото трябваше да започне отначало в спецсъда. В момента Димитър Аврамов отново е депутат от Монтана, но от ДПС. През 2018 г. седмичникът „Капитал“ беше включил фирмата на Светослав Илчовски на 44-то място в топ 100 на най-големите земеделски компании в България. Самият той обяви пред депутатите днес, че е реализирал печалба от 15 млн. лв. миналата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече