Business is booming.

Говорителят на ЦИК: Скандална е забраната да се гласува с хартиена бюлетина

0

- Advertisement -

В новите правила най-скандално е забраната да се гласува с хартиена бюлетина, тоест да се ползват само машини. Президентът Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав. Това коментира пред БНТ говорителят на ЦИК Димитър Димитров относно приетите от парламента изменения в изборното законодателство.

„За мен има абсолютно неприемливи неща. В новите правила най-скандално е забраната да се гласува с хартиена бюлетина, тоест да се ползват само устройва. Такова нещо няма никъде по света. Сигурен съм, че това не е в хармония с Конституцията“, заяви той.

Димитров призова националния омбудсман за намеса, защото „това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вот“.

По думите му, ползването на машина и хартиена бюлетина дава представа къде какво се е случило.

„Може да сравните единия файл с другия файл, да видите има ли големи отклонения или няма, да видите къде са екстремните стойности. В момента това, което се прави, е каквото произведе „Сиела“, в случая „Смартматик“ или тайванският създател на софтуера, това ще е резултатът“, продължи той.

Резултатът наистина може да се оспори, защото все пак има хартиени отпечатъци, отбеляза Димитров. – Само че какъв е смисълът да ползваме машини, щом след това ще броим хартиените отпечатъци?!“

За него не е ясна целта на провеждането на избори по новоприетите от депутатите правила.

„Не знам дали ще се правят избори, за да има резултат, или ще се правят избори, за да има хаос“, добави Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече