Business is booming.

„Има такъв народ“ върна мандата, ГЕРБ,БСП и ДПС спряха работата на парламента, Борисов събра МС вкъщи

0

- Advertisement -

“Има такъв народ” очаквано върна в сряда мандата за съставяне на правителство с аргумент, че не желае да работи с “партиите на статуквото“ – ГЕРБ, БСП и ДПС. В същия момент “статуквото“ бламира работата на Народното събрание, след като ГЕРБ, БСП и ДПС вкупом отказаха да приемат програмата за пленарното заседание, съобщи Юрактив.

Така промените в изборните правила, инициирани от партията на Слави, се превърнаха в заложник на невъзможния парламентарен консенсус.

“За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции, затова г-н президент връщаме мандата за съставяне на правителство“, обяви бившата световна шампионка по шахмат и настоящ депутат от “Има такъв народ“ Антоанета Стефанова, която получи и веднага върна мандата за съставяне на правителство на президента.

Стефанова бе излъчена символно от шоумена Слави Трифонов за формален държател на неосъществения мандат. ИТН мотивира съвсем лаконично решението си с предизборното обещание да не работят заедно с партиите на статуквото. В отговор президентът Румен Радев подчерта нуждата от съставяне на стабилно правителство.

“Именно в криза като днешната България има нужда от редовно и ефективно правителство. Затова във всеки мандат се гледа с особена надежда, но разбирам и вашите аргументи“, каза държавният глава. Той допълни, че разбира нежеланието да се влиза в “безпринципни договорки“

“Не може съставянето на правителство да бъде ангажимент само на една партия“, каза Радев.

От първия ден на 45-ото Народно събрание всички парламентарни сили декларираха подкрепа за съставяне на правителство с мандата на “Има такъв народ“. Лидерът на партията Слави Трифонов мълча в продължение на три седмици до този понеделник (26 април), когато обяви, че съставянето на правителство би било “самоубийствено“ решение.

Румен Радев подчерта в сряда, че някои решения на българския парламент са особено важни и те трябва да бъдат взети независимо от процеса по връчването на мандатите за формиране на правителство. Той спомена нуждата от изсветляване на изборния процес и социалната сфера. Президентът разкритикува правителството на Бойко Борисов за това, че отказва да внесе актуализация на бюджета и така ще лиши евентуално служебното правителство от възможности да взема решения.

“Българските пенсионери, гражданите и бизнесът продължават да бъдат лишавани от подкрепа. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото проблеми“, каза президентът към депутатите на “Има такъв народ“.

Парламентът е блокиран

По същото време т.нар. от Трифонов “статукво“ в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС не позволи Народното събрание да заседава. Трите партии гласуваха безпрецедентно срещу приемането на програмата на парламента, а залогът са промените в изборните правила.

“Досега като че ли не сме изпадали в такава ситуация. Поне аз не. Първото, което можем да направим, е някой да поиска прегласуване и вероятно някои групи да размислят”, каза Кристиан Вигенин от БСП, който водеше заседанието. Той обяви, че закрива заседанието и свика председателски съвет, на който евентуално да се стигне до консенсус.

“По принцип знаете, че председателят на Народното събрание би могъл да насрочи извънредно заседание във всеки един момент. Да се надяваме, че това може да се случи“, каза Вигенин.

В програмата бяха предвидени промени в правилника на парламента и най-вече законопроектът на “Има такъв народ“, който предвижда разпускането на Централната избирателна комисия и избор на нов състав на ЦИК, който ще бъде назначен от президента.

Арман Бабикян от “Изправи се! Мутри вън!” обяви, че депутатите са станали свидетели на формален парламентарен абсурд. Председателят на групата на “Демократична България“ Христо Иванов коментира, че страната официално вече се намира в политическа криза.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите не подкрепили програмата, защото в нея не са предвидени социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и хората. Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че отговорността за приемането на програмата е на мнозинството.

Очакванията са парламентът да има само още три възможности да проведе парламентарни заседания до края на следващата седмица преди да бъде разпуснат. Най-често спряганата дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори е 11 юли.

Борисов: Всички му услугват на Радев

В сряда по темата се включи и премиерът в оставка Бойко Борисов, който проведе импровизирано заседание с най-близките си министри в къщата си в Банкя.

“Днес е Велика Сряда. Ден на предателството. Не случайно парламентът не се събра да работи. Голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа, така, както бях предупредил“, каза Борисов.

Той допълни: “Всички се втурнаха да му услугват на Радев (с подмяната на ЦИК), да му променят избирателните кодекси, без да се занимават с проблемите на хората“, обясни премиерът и допълни, че осигуряването на работата на парламента е работа на мнозинство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече