Business is booming.

Каролев директно: 50-те лева към пенсиите са предизборно подкупване

0

- Advertisement -

Пред БНР икономистът Владимир Каролев определи допълнителните 50 лева за пенсионерите като вид предизборно подкупване. Според него това е една от най-големите грешки. „Пенсионер с 1300 лева взима 50 лева на месец и пенсионер с 300 лева и той взима 50 лева на месец. Не трябва да бъде продължавана тази мярка до края на годината.“

Запитан налага ли се актуализация на бюджета, за каквато настоява левицата (и дори настоява парламентът да задължи правителството в оставка да внесе проект), Каролев коментира, че такава не е наложително да се прави точно сега. точно сега. „Има достатъчно голям фискален резерв (над 8 млрд. лева – б.р.). Ако се наложи, може да се вземе заем от международните капиталови пазари. Винаги могат да се вземат пари от държавния резерв, просто трябва да спрат да се харчат пари от него за това, което не е необходимо.“

„По-важното нещо за държавния бюджет е депутатите да не се правят на популисти“, категоричен е Каролев.

Той прогнозира 30% шанс за редовно правителство два-три месеца и 70% за директно служебно правителство и избори през юли.

Във връзка с Плана за възстановяване икономистът смята, че „няма нищо страшно Планът да се вкара от служебно правителство, ако има такова“.

Каролев смята за „абсолютно невярна тезата, че ако Планът не бъде предаден в ЕК до края на април, средствата от ЕС ще бъдат загубени“.

„Много легенди се разказват за този план. Една от легендите е, че тези пари ще ни извадят от кризата.“ Каролев уточни, че основните пари от този план са предвидени за 2023-2024 година. По думите му пари ще започнат да идват късното лято и началото на есента на 2021 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече