Business is booming.

Започва ваксинирането с „Янсен“, Щабът я одобри

0

- Advertisement -

Становището на Националния ваксинационен щаб за ваксиниране с ваксината на „Янсен“ е положително, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Положително е било и становището на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, както и на няколко европейски държави, допълни той, цитиран от БТА.

След като пристигне и следващата доставка – на 28 април, дозите ще бъдат разпределени. Предимството на тази ваксина е, че е еднодозова и с нея ще бъдат ваксинирани работещите в туристическия бранш, за да се постигне по-бързо имунитет сред тях, преди старта на летния сезон, обясни Кунчев.

Списък на 26 пункта, в които ще бъдат отворени „зелените коридори“ през празничните дни, е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. В София ще бъдат отворени четири, посочи още той. Хората ще получат информация от регионалните здравни инспекции за деня и часа, в който ще могат да се ваксинират, ако са заявили желание през електронната платформа.

Принципното решение на Щаба е минимум половината от количествата на доставените ваксини да се насочат към личните лекари, особено сега, когато са по-големи доставките, допълни още Кунчев.

Близо 5 млн. дози различни ваксини се очакват в близките два-три месеца, припомни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че броят на нежеланите реакции при ваксината на „Янесн“ са изключително малко и затова няма допълнително ограничение, въведено от държавите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече