Business is booming.

Президентът: Парламентът заработи енергично, българите очакват решения, несериозно е да се говори за служебно правителство

0

- Advertisement -

Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти, българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент, така че, трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато има вече сериозни заявки – не само Изборният кодекс, има много други стойностни предложения, които заслужават също да бъдат разгледани. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти, след като обяви началото на президентската инициатива: „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, цитиран от БТА.

    Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че, да намерим консенсуса и да имаме редовно, с широка парламентарна подкрепа правителство, обединено около ясни принципи и приоритети, посочи Радев в отговор на въпрос кога ще връчи следващия мандат за съставяне на правителство. По думите му, няма определен срок в Конституцията между първи и втори мандат. В скоро време ще взема решение кога ще връча втория мандат, допълни той. Според него трябва да се намери баланс между необходими промени, които да се случат в лицето на нови изменения в закони, и съставяне на правителство, не трябва да се губи надежда, трябва ясно да се заявят нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство. 

    Рано е да говорим за трети мандат, каза още Радев в отговор на въпрос дали е избрал на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. Зависи какво ще се случи при втория мандат, но очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета, защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери и трудещите се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, точно  когато имат най-голяма нужда, защото за такава подкрепа в момента в бюджета няма средства, коментира държавният глава.

    Започва да се намира правилният тон, предизборните страсти се уталожват, и това е един добър сигнал, надявам се, да се запази добрият тон, да има конструктивност, защото времето е ограничено, коментира президентът Радев работата на парламента. Имаме нужда от решителни промени, имаме нужда те да бъдат вършени според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на отделните партии, добави той.

    Според президента е несериозно сега да се мисли за служебно правителство, тъй като в ход е парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет. Държавният глава  добави, че е време парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи, приоритети и ценностна рамка. „Защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата“, посочи той.

    Във връзка с шпионските скандали, обхванали и други страни от НАТО, освен България, държавният глава коментира, че е време българското правителство да осъзнае своята отговорност по тези скандали. „Ние имаме дълбок пробив в персоналната сигурност“, посочи Радев по повод на разкритата в края на март престъпна група за шпионаж в полза на Русия, в която са участвали служители на Народното събрание и Министерството на отбраната. Той обясни, че е поискал анализ от съответните служби и органи, който да посочва какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност, който, по думите на Радев, „дискредитира сигурността и на нашите партньори, и злепоставя дълбоко България“. Президентът отбеляза обаче, че само някои от органите са му предоставили подобен анализ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече